Bijhorende materialen ter ondersteuning

Na een intermezzo-jaar is de Maand van de Preventie terug in de apotheek! In 2023 publiceerden we de veelbelovende resultaten van de twee afgelopen edities en verspreidde de Universiteit Gent een paper over de resultaten van de editie huidkanker. Verder gingen we volop aan de slag met de voorbereiding van de editie van 2024.

De Maand van de Preventie vindt in 2024 plaats in november omdat het op 14 november Wereld Diabetes Dag is, de ideale maand dus om ook in de apotheek te focussen op diabetes type 2. We zetten voor het eerst volledig in op secundaire preventie door het opvolgen van de therapietrouw. Preventie staat dus nog steeds centraal, maar de apotheker krijgt een nog grotere rol tijdens deze campagne!

In Vlaanderen leven ongeveer 600.000 mensen met diabetes van wie 90 tot 95% diabetes type 2 heeft. Dit aantal blijft toenemen, wat gepaard gaat met een enorme kost voor de volksgezondheid. Opvallend is dat slechts 6% van deze kosten gaat naar de behandeling van diabetes zelf. De grootste kost gaat naar de behandeling van complicaties ten gevolge van diabetes.

We focussen daarom op het voorkomen van secundaire aandoeningen; de complicaties die kunnen ontstaan bij een patiënt bij wie de ziekte slecht onder controle is. Als apotheker ben jij dé perfecte zorgverlener om patiënten te helpen bij een correct medicatiegebruik.

VAN voorziet ondersteuning door folders, posters en een flowchart voor in de apotheek. Anders dan de voorgaande edities wordt er, in samenwerking met FarmaFlux, (nog) meer gemeten en geregistreerd in de apotheek. Meer info volgt.

 

Materiaal ter ondersteuning

Wij voorzien je van praktisch materiaal dat jou zal ondersteunen tijdens de Maand van de Preventie. Zo kan je als apotheker vlot deelnemen aan de campagne. In deze enveloppe zal je volgende materialen vinden:

  • Flyers om het gesprek met de patiënt aan te gaan.  
  • Een affiche om de campagne zichtbaar te maken in de apotheek.   
  • Een affiche met de flowchart die je begeleidt om de eForm te doorlopen. 
  • Flyers van de Diabetes Liga Een gespreksfiche voor het gesprek met jouw patiënt over de therapietrouw

Deze materialen zullen beleverd worden via de beroepsvereniging waar je tarifieert.

Opleidingswebinar - 24/10

Maar hoe gaan we dat nu juist doen? De volledige campagne wordt toegelicht tijdens een webinar op donderdag 24 oktober om 20u00. Hierin duiden we het project, de werkwijze, de e-form met therapietrouw-inschatting en de praktische communicatiematerialen. We geven een uitgebreide presentatie over hoe je met de campagne aan de slag kan in de apotheek. Daarnaast gaan we ook dieper in op het opstarttraject diabetes, want een bijkomend voordeel van deze campagne is dat je je acties in bepaalde gevallen (en enkel met voorschrift) kan registreren als een GGG opstarttraject diabetes!

 

Sprekers

Dr. Luk Buyse (voorzitter Diabetes Liga), Prof. Lies Lahousse (Universiteit Gent), Marleen Haems (Algemeen directeur VAN), Karel Verlinde (directeur beroepsontwikkeling KLAV), Nele Roose (coördinator beroepsontwikkeling KLAV).

Prijs

Kosteloos voor apothekers die lid zijn van een beroepsvereniging aangesloten bij VAN.

Niet leden: 30 euro.

Accreditatie is aangevraagd: 2 punten in domein B.

Let op! Accreditatie is enkel mogelijk voor live deelnemers van de infosessie. Log hiervoor in met je eigen e-mailadres.

Schrijf je hier in.

Gerelateerde nieuwsberichten