1 aug 2023
Communicatie
Eerste Lijn
Event
Mededeling
Oproep
Sensibilisatie
Image
TG_opengeestdagen__169.jpg

De apotheker komt steeds meer naar voor wanneer men spreekt over multidisciplinaire samenwerking in het kader van geestelijke gezondheid. Daar bouwen onder meer de projecten #CAVAsa en Suïcidepreventie in de Apotheek verder aan. Om deze belangrijke rol verder aan te tonen en het publiek te informeren, zijn de aankomende Open Geestdagen een unieke kans.

De eerste editie van de Open Geestdagen vindt plaats op 7 en 8 oktober. Hiermee wil Te Gek!? het brede publiek laten kennismaken met en informeren over de verschillende zorgvormen in de geestelijke gezondheidszorg met als doel het streven naar een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg, een juiste beeldvorming en het bespreekbaar maken van geestelijke gezondheid. Het VAN-netwerk zet hier graag mee de schouders onder.

We doen graag warme oproep aan apothekers om mee in te zetten op deze campagne door mee promo te maken of zelf een initiatief op te zetten. Hoe je mee kan communiceren, ontdek je in de communicatiegids. Zoek je inspiratie voor welke initiatieven je kan opzetten? Raadpleeg dan de inspiratiegids.

Wil je nog een stapje verder gaan en zelf ook een actie ondernemen? Schrijf je kosteloos in via https://www.tegek.be/opengeest/account. Je kan deze gids raadplegen om je login vlot aan te maken. Vervolgens krijg je een bevestigingsmail en kan je inloggen om je apotheek te markeren op de kaart. Je kan zelf aangeven wanneer je apotheek open is (7 en of 8 oktober) en eventuele concrete acties zoals de mogelijkheid om zelftesten rond geestelijke gezondheid in te vullen, aangeven. Meer info in het volledige artikel.

 

Open Geestdagen: Wat?!

In het weekend van 7 en 8 oktober zet de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen voor iedereen de deuren wijd open. Dankzij vele boeiende initiatieven, opgezet door de deelnemende zorgorganisaties, kan men ontdekken wat er binnen de geestelijke gezondheidszorg gebeurt, van zorg in de directe omgeving tot diensten waar men langdurig verblijft.

 

Heel uiteenlopend aanbod

Al meer dan 80 deelnemende zorgorganisaties, gaande van psychiatrische ziekenhuizen tot zorgboerderijen, bieden op de Open Geestdagen een heel uiteenlopend aanbod initiatieven aan: workshops, rondleidingen, wandelingen, lezingen, theatervoorstellingen, infosessies, muziekoptredens, tentoonstellingen ...

Welke organisaties deelnemen en welke activiteiten er plaatsvinden vind je op www.opengeestdagen.be. Daar krijg je ook een overzicht van de verschillende soorten hulp die beschikbaar zijn.

Concrete acties in de apotheek

Jouw apotheek kan concrete acties ondernemen zoals het sensibiliseren door flyers mee te geven en je patiënten te informeren over het positieve effect van gezonde voeding en beweging voor de (mentale) gezondheid. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld deze infographic en of dit animatiefilmpje. Je kan het algemeen promomateriaal kosteloos bestellen met een bericht naar opengeest@tegek.be. Gelieve dit voor woensdag 16 augustus te doen.

Je patiënten kunnen deze zelftesten rond de geestelijke gezondheid invullen:

Zelftesten middelengebruik (digitaal)

Nicotine-afhankelijkheidstest (digitaal)

Rookstopmotivatietest (af te drukken)

Zelftest Depressie (digitaal)

Zelftest gokken (digitaal)

Test je geluksmaat (digitaal)

Zelftest gamen (digitaal)

Wees zelf extra alert voor signalen en ga verder in gesprek en verwijs eventueel door indien nodig.

Geef zelf ook eens een complimentje aan je collega’s en/of patiënten en moedig omstaanders aan hetzelfde te doen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van deze materialen. Je kan al deze mooie complimentjes ook bundelen in een “complimentenboom” in de apotheek.

Verder zal in de week van 25 september elke dag een televisiespot over de Open Geestdagen op Eén te zien zijn. Speel deze eventueel af in je apotheek en/of gebruik ze om de Open Geestdagen aan te kondigen op je website en/of sociale media. Ook in de Standaard zal een bijlage zitten rond de Open Geestdagen.

 

Radio Open Geest

Tijdens het weekend van de Open Geestdagen kan je op www.opengeestdagen.be twee dagen lang luisteren naar Radio Open Geest, een digitale radiozender die speciaal voor deze campagne in het leven wordt geroepen. Verwacht je aan Te Gek!?-liedjes en andere muziek die in het teken staat van geestelijke gezondheid, maar ook aan diepgaande gesprekken met onze ambassadeurs, zorgverleners, cliënten en naasten.

Zet ook zeker je radio in de apotheek op één van de 5 VRT-radiozenders. Vanaf de week van 25 september zullen hier elke dag radiospots te horen zijn. Let er wel op dat als je kiest dit te doen, je met Te Gek!? de muziekrechten moet regelen. Stuur hiervoor een bericht naar opengeest@tegek.be en laat hen weten hoe groot je apotheek is, waar de muziek zal te horen zijn, dat je geen eten/drank tegen betaling aanbiedt en je geneesmiddelen levert.

 

Sleutelhanger als symbool voor een Open Geest

Te Gek!? geeft de boodschap om open te zijn over je geestelijke gezondheid en die van je naasten met vijf Open Geest-sleutelhangers. Vier ervan bevatten een ondersteunende boodschap van de Open Geest-ambassadeurs: Mathias Vergels, Dirk De Wachter, Guy Swinnen en Selah Sue. Daarnaast is er een blanco sleutelhanger waarop je zelf een boodschap kan schrijven, voor jezelf of een dierbare die steun kan gebruiken.

De sleutelhanger toont dat je er bent voor iemand en staat symbool voor zorg in de brede zin: zorg door professionals, zorg door familie en eigen omgeving, en zorg voor jezelf. Je kan de sleutelhangers ook in je apotheek meegeven (bijvoorbeeld als presentje voor de Dag van de Klant eind september) of verkopen. De sleutelhangers zijn te bestellen via www.opengeestdagen.be. Gelieve dit te doen voor woensdag 16 augustus zodat je ze zeker op tijd ontvangt.

 

Muziektheatervoorstelling met Mathias Vergels

Bij de Open Geestdagen hoort ook een nieuwe Open Geesttournee ‘Het komt voor in de beste families’ met Mathias Vergels & Manu Huylebroeck. De muziektheatervoorstelling kwam tot stand in samenwerking met Similes en zal te zien zijn in meer dan 30 culturele centra en psychiatrische ziekenhuizen. Een overzicht van de speellijst vind je op www.opengeestdagen.be.

Meer info over de Open Geestdagen