28 mei 2024
Campagne
Communicatie
E-learning
Eerste Lijn
Oproep
Preventie
Sensibilisatie
Image
Rookstop img.jpg

Op 31 mei is het Werelddag Zonder Tabak (World No Tobacco Day), waarop er wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor de risico’s van roken en er ondersteuning wordt geboden aan rokers die willen stoppen. Deze dag is ook zeer relevant voor apothekers, die als vertrouwenspersoon patiënten op verschillende manieren kunnen helpen om de sigaret neer te leggen.

Daarom lag tijdens onze Maand van de Preventie in 2021 de focus op rookstop in de apotheek. Apothekers hebben zich actief ingezet voor sensibilisatie en begeleiding van rokers, met interessante resultaten. 68% van de aangesproken rokers werd gemotiveerd om een rookstoppoging te ondernemen, en 33% haalde direct na het gesprek een rookstophulpmiddel af. Zelfs bij korte interventies aan de balie, bleek de impact van apothekers significant. Heel wat gemotiveerde patiënten hadden 90 dagen na hun gesprek een aanzienlijk lager gebruik van inhalatoren en hoestremmende middelen.

Bekijk hier de resultaten.

Naast de positieve resultaten van de rookstopcampagne, is het belangrijk dat apothekers altijd toegang hebben tot materialen en middelen om patiënten te helpen bij het stoppen met roken. Het campagnemateriaal van de Maand van de Preventie: Rookstop blijft daarom beschikbaar voor apothekers om te gebruiken in hun praktijk. Dit materiaal kan je helpen om patiënten te blijven sensibiliseren en te ondersteunen bij hun rookstopproces.

Download hier het campagnemateriaal van de Maand van de Preventie: rookstop

Rookstop Activatie

Elk jaar zijn er ook vele andere initiatieven die apothekers bijstaan in rookstopbegeleidingen. Zo lanceert Kenvue de campagne Rookstop Activatie op 31 mei, waarbij tabakologen op drukbezochte locaties mensen op een positieve manier zullen aanspreken over de voordelen van rookstop. Rokers zullen worden doorverwezen naar hun lokale apotheek of een tabakoloog in hun buurt voor verdere ondersteuning. Ook voor deze campagne zijn er materialen beschikbaar die je als apotheker kan gebruiken in je eigen communicatie.

Generatie Rookvrij

De organisatie Generatie Rookvrij lanceert dit jaar ook een nieuwe campagne om kinderen een rookvrije omgeving te bieden. Kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien. Helaas wordt er nog steeds vaak gerookt in het bijzijn van kinderen op speel- en sportpleinen. "Zien roken doet roken," daarom is het belangrijk om kinderen een rookvrij voorbeeld te geven.

Dit jaar vraagt de organisatie aan iedereen om symbolisch hun wijs- en middelvinger samen te binden, om te laten zien dat er geen ruimte is voor sigaretten en vapes tussen onze vingers.

Hoe kun je meedoen?

  1. Zoek een bolletje wol of een elastiekje in de kleuren van Generatie Rookvrij (groen of geel).
  2. Bind je wijs- en middelvinger hiermee samen.
  3. Neem een foto van je samengebonden vingers, alleen of in groep.
  4. Deel op vrijdag 31 mei jouw foto op sociale media met de hashtags #samenvoorrookvrij en tag @generatierookvrij in jouw bericht.

Meer info over deze actie en Generatie Rookvrij.

Image
438086221_842303921277208_8001685074878430764_n

Opleiding tabakoloog

Sommige apothekers gaan zelfs verder door zich op te laten leiden tot tabakologen, om rokers nog beter te kunnen ondersteunen. De Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) biedt een uitgebreide opleiding aan die apothekers van A tot Z wegwijs maakt in de tabakologie.

Melanie Batteux, apotheker-titularis, voltooide deze opleiding met succes. “Als apotheker vond ik dit een zeer nuttige opleiding aangezien je in de apotheek vaak of bijna dagelijks in contact komt met patiënten die willen stoppen met roken of bezig zijn met een rookstop. Tijdens mijn studie Farmaceutische Wetenschappen werd er niet zo veel vermeld over rookstopmiddelen, het gebruik ervan en hoe er het best wordt omgegaan met de patiënt. Enkel de basis werd meegegeven. Maar nu weet ik meer over hoe ik met de patiënt moet omgaan, hoe ik hen kan motiveren en hoe we samen tot een blijvende gedragsverandering kunnen bekomen.”

De opleiding tot tabakoloog biedt apothekers de mogelijkheid om hun kennis en vaardigheden te verdiepen op het gebied van rookstopbegeleiding.

Bekijk hier meer info over de opleiding 2024-2025