VAN zet al een lange tijd in op rookstopbegeleiding in de apotheek. Elk jaar volgens steeds meer collega apothekers de opleiding tot tabakoloog, om zo hun patiënten nog beter te kunnen adviseren.
Om deze collega’s nog beter te ondersteunen in hun engagement, zorgt VAN voor de accreditatie voor de opleiding tot tabakoloog. Zo hoeven de deelnemende apothekers zich alvast geen zorgen te maken over hun bijscholingen en kunnen ze zich ten volle concentreren op hun opleiding.
Stefan Ceulemans is Adjunct-apotheker in Berlaar-Heikant en heeft net de opleiding afgerond. Hij is nu dus een officieel erkende tabakoloog en is zeer tevreden met zijn nieuw verworven kennis.
Wat houdt de opleiding zoal in? Waar bereidt het u op voor?
De opleiding is volgens mij de enige opleiding die toelating geeft om officieel erkend tabakoloog te zijn en rookstop te begeleiden terugbetaald door de mutualiteit. Na de opleiding kan je kandidaat rookstoppers ondersteunen in hun proces om te stoppen met roken. Omdat je een erkend tabakoloog bent, hebben patiënten met jouw hulp recht op een tegemoetkoming van de mutualiteit. Daardoor wordt het financieel een pak interessanter.
Veel rokers denken dat een tabakoloog hen met de vinger gaat wijzen. Dat is helemaal niet onze taak. Roker en begeleider gaan samen aan de slag om tot een grote verandering te komen. Als tabakoloog ontlok, verken, plan en volg je de gedragsverandering samen met je cliënt op.
Hoe tevreden ben je over de opleiding?
Ik ben over het algemeen heel tevreden. Door COVID-19 was het natuurlijk een speciaal jaar, waardoor we alle theoretische lessen en een groot deel van de praktijk online hebben moeten volgen. Voor het theoretische deel is dat iets minder een probleem. Het was daardoor organisatorisch wat makkelijker. Maar in het praktijkdeel heb ik het wat gemist om met andere cursisten live les te volgen. Al bij al viel het wel mee.
Inhoudelijk is de theorie in twee grote delen opgesplitst. Enerzijds in een meer medisch deel, waarbij alle medische aspecten van roken en de gevolgen aan bod komen. Het andere deel is dan meer het psychologische aspect. Het gaat hier meer over het begeleiden van kandidaat-stoppers in hun gedragsverandering. We hebben het dan over verslaving, bereidheid, motivatie en andere factoren die met gedragsverandering en verslaving verbonden zijn.
Tijdens de opleiding wordt de theorie zeker en vast getoetst aan de dagelijkse praktijk. Kijkstages, praktische opdrachten, casestudies en groepssessies zorgen hier voor.
Wat zijn je plannen om je nieuwe opleiding toe te passen?
Ik zal de aangeleerde kennis en vaardigheden zeker kunnen gebruiken in de apotheek. Ik denk dat de opleiding zeker een meerwaarde biedt. Als apothekers, denk ik dat we een bevoorrechte groep zijn die met kandidaat rookstoppers onnoemelijk veel in contact komen. Het is dus veel handiger om rookstoppers via een apotheker te begeleiden dan met bijvoorbeeld een actie in de krant of een doorverwijzing van de arts. Dankzij de psychologie en medische kennis gecombineerd met onze eigen achtergrond, zijn we de ideale groep om hiermee aan de slag te gaan. Het is onze taak om ook aan preventieve gezondheidszorg bij te dragen. Maar ik zou ook graag de apotheek als een opstapje zien om kandidaat rookstoppers die wat meer ondersteuning nodig hebben, te bereiken. Misschien dat we op een rustig moment hen uitgebreider advies kunnen geven om een individueel traject op te stellen. Zo kunnen we hen, ook los van de apotheek, als tabakoloog gepaste begeleiding aanbieden.
Daarnaast ben ik ook sterk geïnteresseerd in groepsprocessen. Moest daar ooit een vraag naar komen, wil ik zeker groepssessies vormgeven. Ik merk dat de kloof tussen rokers en niet-rokers heel groot wordt. Dus ik denk dat het nog wel een uitdaging zal worden om een project op te zetten waar rookstop toch laagdrempelig wordt aangeboden. Bijvoorbeeld via een gezondheidscentrum of via gemeentelijke diensten.
Voor mij persoonlijk is de opleiding een meerwaarde geweest en kan ik ze warm aanbevelen aan geïnteresseerde collega’s.