31 aug 2021
COVID-19
Interview
Vaccinatie
Image
Foto Vaccibus

Apotheker Annemie Humblet vertelt het verhaal van haar bus

Sinds enkele weken, rijden er in Vlaanderen een aantal Vaccinatiebussen rond. Dit zijn een soort van mobiele vaccinatiecentra die uitrukken in de eerstelijnszone om nog zo veel mogelijk mensen alsnog een prik toe te dienen. Het is bedoeld voor eventuele twijfelaars alsook moeilijk bereikbare doelgroepen. Met telkens een arts en apotheker aan boord, garanderen de bussen telkens de kwaliteit van de vaccins en de begeleiding.

We spraken met Annemie Humblet, farmaceutische expert en verantwoordelijke apotheker van de vaccibus van ELZ Zuid-Oost Hageland. Zij vertelt ons alles over wat de Vaccibus precies doet, waar het naartoe gaat en welk effect het heeft op de vaccinatiegraad.

Hoe werkt de Vaccibus precies en voor wie? Wat is de rol van de apotheker?

De Vaccibus kan je beschouwen als een miniatuur Vaccinatiecentrum dat naar de mensen toe rijdt. De Vaccibus heeft net als een gewone bus een chauffeur, en aan elke bushalte staat een huisarts die de vaccins toedient. De bus wordt bevoorraad door de farmaceutisch expert van het vaccinatiecentrum. De apotheker heeft de rol van influencer en brugfiguur. Het doelpubliek van de Vaccibus is iedereen die zich om welke reden dan ook, nog niet heeft laten vaccineren of zijn 2e vaccin heeft gemist.

Ondanks eerdere inspanningen blijven er een aantal mensen twijfelen over het vaccin, en met de Vaccibus kunnen ze zich laten vaccineren zonder dat ze zich ver hoeven te verplaatsen. Al behoort niet iedereen die gevaccineerd wordt via de bus tot die doelgroep. Sommigen grijpen hun kans om korter bij huis te worden gevaccineerd. Voornamelijk kinderen tussen 12-16 jaar. Makkelijk voor de ouders die zich niet ver moeten verplaatsen. Daarnaast zijn er nog andere doelgroepen die niet altijd even makkelijk te bereiken zijn. De Vaccibus geeft hen een extra kans. Het is ook duidelijk dat de lokale huisapotheek alleen al door zijn nabijheid en laagdrempeligheid de mensen naar de vaccibus kan verwijzen. Het slagen van dit project hangt mee af van de inzet van de apotheken kort bij de bushalte.

Hoe wordt de route van de bus gepland?

Net als bij een gewone bus heeft de Vaccibus bushaltes. Elke gemeente van onze eerstelijnszone kon een drietal locaties binnen de gemeente opgeven, en op die plek stopt de bus wanneer die door de gemeente rijdt. Onze bushaltes zijn echter gelinkt aan een vaste locatie waar gevaccineerd wordt en waar de mensen kunnen wachten na vaccinatie.

Herhaling is belangrijk en de busritten keren terug. De planning staat in een gedeeld werkdocument en wordt via de website van de 2 lokale vaccinatiecentra met het publiek gedeeld. Van daaruit kunnen de medewerkers, de brugfiguren, de zorgverleners en de gemeenten een link delen op hun sociale media kanalen.

In onze eerstelijnszone rijden 2 Vaccibussen rond die elk voor 1 van de centra rijden. Op die manier zijn er busritten op verschillende weekdagen en op zaterdag. Men probeert de uren wel af te wisselen in de mate van het mogelijke, want ook dat is een tool waarmee je meer mensen kunt bereiken.

Image
Apotheker Annemie Humblet.

Hoe zien de voorlopige resultaten eruit?

We hebben tot nu toe ongeveer 10 tot 20 mensen per dag gevaccineerd via de Vaccibus, de ene dag is al succesvoller dan de andere. Soms hangt dit ook af van factoren als het weer, tijdstip van de dag en de locatie op zich. Je zet niet zomaar willekeurig een uurregeling en bushaltes op de kaart. Dit vraagt samenwerking van de gemeenten en alle medewerkers van de vaccinatiecentra. Het is alsof je een tweede vaccinatiecentrum op poten zet.

Ik ken verschillende mensen die we via onze apotheek hebben overtuigd om zich alsnog te laten vaccineren. Voor die successen doe je het, maar toch is het een zeer intensief gebeuren dat moeite kost voor iedereen die er aan meewerkt. Ikzelf ben één van de experten die de vaccins voor de bus bereidt, los daarvan, ben ik elke dag wel bezig met het overtuigen van vaccintwijfelaars.

Over het algemeen kun je stellen dat de inspanningen die op dit moment geleverd worden anders zijn dan op de piekmomenten van de centra. De opkomst van de patiënten is minder voorspelbaar, en voor de Vaccibus is dit eveneens het geval. Men kan hier zonder afspraak naar toe komen.

Heb je de indruk dat je met dit initiatief meer mensen bereikt?

We hebben zeker enkele mensen bereikt die we anders niet zouden bereikt hebben. Ze beseffen het zelf misschien niet, maar voor die personen betekent dit mogelijk dat we hun leven hebben gered. En voor hen maakt dit wel degelijk een verschil op individueel vlak. De communicatie is soms intensief en zeer persoonlijk geweest. Vaccintwijfelaars appreciëren dat we hun vragen ernstig nemen en dat we hen niet botweg in het hokje van de anti-vaxxers duwen, dit betekent veel voor hen. Zo bouw je vertrouwen op!

De gastarbeiders die in de bus werden gevaccineerd, zijn natuurlijk mensen die veel reizen en zo riskeren om nieuwe besmettingen te verspreiden. De groep die we konden overtuigen was eerder niet naar de centra geleid, omdat ze toevallig door een huisarts werden gevonden en relatief ver moesten rijden naar het centrum, wat voor hen toch een drempel was. Verder waren er een aantal mensen bij die wegens voortdurend reizen nog niet aan hun vaccin waren geraakt.

Wat zou je nog graag willen bereiken in de nabije toekomst van de bus?

Ik denk persoonlijk dat er voor onze regio enkele vaste haltes nodig zijn, en wanneer we ons richten op het centrum van de gemeente, kunnen we een goed resultaat bereiken. We weten nu welke haltes volk aantrekken en welke minder. Anderzijds is de flexibiliteit van de Vaccibus handig om op locatie te gaan vaccineren. Hierbij denk ik aan vaccinaties in scholen, woonzorgcentra, bedrijven, een huisartsenpraktijk.

Het concept Vaccibus is herkenbaar, positief, origineel en is tegelijk praktisch. Wanneer we een groep mensen moeten bereiken heeft het vaccinatieteam meteen alles bij de hand om aan de slag te gaan. Vanuit de Vaccibus kan je gestructureerd te werk gaan, en toch op locatie werken. Zoals wij nu werken met de Vaccibus, is er steeds een apotheker betrokken die over de kwaliteit van de vaccins waakt.

Op die manier blijft het vaccinatiecentrum de controle houden over de vaccinatie, het centrum is gespecialiseerd en vertrouwd met alle aspecten ervan, wat mogelijk beter is dan wanneer externe organisaties hier eenmalig voor zorgen. De kwaliteit die men via de centra bereikt, ligt immers hoog, laten we dit zo houden in de toekomst!