14 aug 2023
Campagne
Communicatie
Eerste Lijn
Getuigenis
Mededeling
Oproep
Partner
Image
rentree image.JPG

In een inclusieve arbeidsmarkt is er plaats voor iedereen, maar sommigen moeten helaas tijdelijk afstand nemen van hun werk en zich heroriënteren, zoals mensen met kanker. Het initiatief Rentree, geïnitieerd door Sterpunt Inclusief Ondernemen, biedt oplossingen voor de uitdagingen die gepaard gaan met werkhervatting na kanker. Daar kunnen apothekers bij helpen.

Sterpunt Inclusief Ondernemen, de overkoepelende organisatie van De Werkplekarchitecten, verenigt dertig autonome vzw's die streven naar een inclusieve arbeidsmarkt via job- en taalcoaching, en doorstroombegeleiding. Rentree is een van hun projecten, een kosteloze dienstverlening gericht op mensen met een kankerdiagnose die terug aan het werk willen of hun carrière willen voortzetten met de juiste begeleiding. "Tijdens de behandeling word je vaak geleefd. Nadien zou je zomaar je leven moeten oppakken, zowel op het werk als daarbuiten. Dat is moeilijk. Rentree biedt ondersteuning gedurende elke fase van de behandeling", zegt Axelle Uytterhaegen, coördinator bij Rentree.

Een belangrijk onderdeel van deze ondersteuning komt van de Rentreecoaches, waarvan er momenteel een zeventigtal zijn opgeleid. Dit zijn professionals die mensen begeleiden bij hun traject naar werkhervatting na kanker. Ze fungeren als vertrouwenspersonen en bieden niet alleen emotionele steun, maar ook praktische begeleiding. Ze helpen patiënten om hun zelfvertrouwen en veerkracht op te bouwen, zodat ze met hernieuwde kracht en kennis de stap kunnen zetten naar het werk. “Empathie is een kernwaarde bij Rentree, net als neutraliteit. We zijn aan geen enkele instantie of ziekenfonds verbonden, zodat we contact zo laagdrempelig mogelijk houden”, aldus Axelle.

Gedurende meerdere sessies wordt besproken wat de patiënt wil bereiken en waar hij/zij al dan niet klaar voor is. Ook de omgeving van de persoon wordt hierbij betrokken. “Tijdens dit kennismakingsgesprek vestigen we ook de aandacht op de impact van de ziekte op het eigen functioneren en de oriëntering binnen de jobinhoud of het bedrijf”, zegt Axelle. Samen met de coach wordt gezocht naar het zelfvertrouwen om het overleg met de werkgever aan te gaan. Opvolging en een afsluitend gesprek met aandacht voor toekomstige aandachtspunten maken ook deel uit van het begeleidingsplan.

"We kunnen werkgevers alleen maar aanmoedigen om contact te houden", benadrukt Axelle. "Veel twijfels over werkhervatting ontstaan doordat medewerkers hun werkgever of collega’s amper horen tijdens hun afwezigheid. Dat voelt alsof ze er niet toe doen. Het is heel belangrijk om een basis van contact te hebben, of dat nu heel veel is of beperkt.”

 

Rol van de apotheker

Apothekers kunnen een brug vormen tussen al dan niet genezen patiënten en Rentree. Ze kunnen hen informeren over het bestaan van Rentree en het belang van ondersteuning bij werkhervatting na kanker. Zo kunnen ze bijdragen aan het bevorderen van hun herstel op meerdere vlakken.

 

Wil je meer weten over Rentree en hoe Rentreecoaches te werk gaan? Er worden maandelijks gratis webinars georganiseerd waarin wordt uitgelegd wat je van een Rentreecoach kunt verwachten. Deze webinars zijn gericht op verschillende doelgroepen:

  • Patiënten: Deze webinars richten zich op patiënten en bieden handvatten en tips om werken na kanker aan te pakken.

    Schrijf je hier in.

    • Woensdag 13/09 van 13.00u - 14.00u
    • Woensdag 11/10 van 11.30u - 12.30u
  • Hulpverleners & doorverwijzers: Deze webinars zijn gericht op hulpverleners en doorverwijzers en bieden inzicht in wat Rentree is en hoe mensen kunnen worden doorverwezen naar de dienstverlening.

    Schrijf je hier in.

    • Woensdag 20/09 van 12.00u - 12.30u
    • Donderdag 12/10 van 12.00u - 12.30u
  • Werkgevers: Speciaal voor werkgevers zijn er webinars die focussen op de voordelen van een Rentreetraject voor werknemers in hun organisatie.

    Schrijf je hier in.

    • Donderdag 21/09 van 13.00u -13.30u
    • Dinsdag 17/10 van 12.00u-12.30u

Informeer je patiënten over Rentree met deze affiches en folders