16 nov 2022
Campagne
Eerste Lijn
Event
Preventie
Project
Sensibilisatie

Bij 400.000 mensen piepen de longen vandaag naar aandacht voor de longziekte COPD. Deze chronische longaandoening treft vandaag in België maar liefst 800.000 mensen, waarvan naar schatting bij de helft van deze patiënten de diagnose nog niet is gesteld. Daar vragen we vandaag de nodige aandacht voor op internationale COPD-dag.

Ondanks de ernst ervan - zo is COPD de op twee na grootste doodsoorzaak in de EU - is de ziekte onbekend bij het brede publiek. Om hier verandering in te brengen, organiseerde de Belgian Respiratory Society (BeRS), COPDvzw en BPCO asbl een sensibiliseringscampagne in Brussel Centraal. Een actie die we met het VAN-netwerk volhartig steunen. Aan de hand van een grote, piepende long werden reizigers op een interactieve manier op de hoogte gebracht van de ernst en impact van de ziekte. 

Tijdens deze actie werd er in aanwezigheid van beleidsmakers, patiënten en andere stakeholders, duidelijk gemaakt waarom deze ziekte meer aandacht verdient en welke mogelijke stappen er in de toekomst moeten gezet worden om de zorg voor patiënten te verbeteren.

De actie krijgt steun van een brede coalitie: apothekersverenigingen APB en VAN, samen met huisartsenverenigingen Domus Medica en SSMG, zetten mee hun schouders onder dit initiatief. Met de financiële steun van Chiesi en AstraZeneca. 

 

ADEM

De huisapotheker is uniek geplaatst om COPD te bespreken met patiënten. Dit bleek ook tijdens onder meer de Maand van de Preventie Rookstop Daarom zetten het Vlaams Apothekers Netwerk, Chiesi, Zorgzaam Leuven en de KU Leuven hun schouders onder het ADEM-project, waarbij men werkt aan het GGG COPD.

Het doel van het project is om begeleidingsgesprekken voor COPD-patiënten te implementeren in de apotheek. In eerder onderzoek van o.a. de UGent werd al aangetoond dat deze gesprekken vaak de therapietrouw van de gebruikte geneesmiddelen (bv. inhalatoren) verbeteren, leiden tot een optimalisatie van de inhalatietechniek en zorgen voor een betere symptoomcontrole.