
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longaandoening die bijna 800.000 Belgen treft. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het wereldwijd de derde grootste doodsoorzaak. COPD is progressief en onomkeerbaar. Preventie, een vroege diagnose en een aanpak op maat van de patiënt zijn dus cruciaal om de aandoening te bestrijden. Hier zetten VAN, Chiesi, Zorgzaam Leuven en KU Leuven samen hun schouders onder met het ADEM-project. Het project startte in september 2021.
Doel
Het doel van het project is om begeleidingsgesprekken voor COPD-patiënten te implementeren in de apotheek. In eerder onderzoek van o.a. de UGent werd al aangetoond dat deze gesprekken vaak de therapietrouw van de gebruikte geneesmiddelen (bv. inhalatoren) verbeteren, leiden tot een optimalisatie van de inhalatietechniek en zorgen voor een betere symptoomcontrole.
Pilootproject
Het ADEM-project start als een pilootproject in de regio Vlaams-Brabant. Apothekers zullen gemotiveerd worden om deel te nemen aan het project. Ze krijgen de nodige opleiding rond COPD, ontvangen ondersteunende materialen en er zal een medisch-farmaceutisch overleg in hun buurt georganiseerd worden. Zo worden de apothekers voorbereid om de zorg van hun COPD-patiënten te optimaliseren. Daarnaast worden de apothekers ook ondersteund met een tool voor populatiemanagement: samen met BAF ontwikkelde APB een COPD-query die de identificatie van COPD-patiënten mogelijk maakt op basis van gegevens uit het farmaceutisch dossier, zoals de aflevergegevens van COPD-specifieke medicatie (ATC) en patiëntkarakteristieken (leeftijd vanaf 40 jaar).
Opvolging
Belangrijk bij COPD is een vroege diagnose en integrale behandeling. Hoewel genezen van COPD niet mogelijk is, kunnen de symptomen wel onder controle worden gehouden met geneesmiddelen zodat de levenskwaliteit van patiënten verbeterd wordt. Het is ook belangrijk om op de non-farmacologische zaken te focussen zoals het belang van rookstop, beweging, zelfmanagement, voeding en het sociale en mentale welzijn van patiënten. Doordat de huisapotheker in nauw contact staat met de patiënt, is hij de aangewezen persoon om een grondige opvolging te doen en om vroegtijdig problemen bij de behandeling op te merken. Zo kan er met de rest van het zorgteam tijdig bijgestuurd worden. De multidisciplinaire samenwerking staat in het hele project centraal . Zo creëren we een sterk netwerk van zorgverleners rond de patiënt.
Heb je interesse om het materiaal van het implementatiepakket te gebruiken? Contacteer gerust Mare Claeys, coördinator Zorgzaam Leuven, via mare.claeys@baf.be
