30 apr 2024
Campagne
Communicatie
Mededeling
Oproep
Preventie
Sensibilisatie
Image
MvdP flyer wijzen.JPG

Huidkanker is de meest voorkomende vorm én de vorm van kanker, die bovendien het meest stijgt in België. 40% van alle kankers in ons land is een type van huidkanker. ​Met mogelijks zonnigere maanden op komst is het essentieel om je huid voldoende te beschermen. De (huis)apothekers kunnen burgers bewust maken van de gevaren van de zon en op maat advies geven over zonnebescherming. In 2022 stond daarom huidkanker centraal tijdens de Maand van de Preventie, waarvan het campagnemateriaal nog steeds beschikbaar is en gebruikt kan worden om patiënten te informeren.



Er bestaan heel wat mythes over zonnebescherming en huidkanker. Zo begrijpt men bijvoorbeeld vaak dat men veel zonlicht nodig heeft om genoeg vitamine D te krijgen of dat men niet kan verbranden op gewolkte dagen (bron: Stichting tegen Kanker). Dit soort stellingen zijn niet juist en misleidend. Het is ook voorspeld dat het aantal gevallen van huidkanker heel sterk zal stijgen in de toekomst. Het is daarom belangrijk om deze mythes te ontkrachten met actuele info. De lokale huisapotheker is de ideale zorgverlener om burgers te sensibiliseren en informeren.

Lees hier meer veelvoorkomende mythes over huidkanker.



Gedurende de Maand van de Preventie in 2022 hebben apothekers zich gericht op vier belangrijke actiepunten:

  1. Sensibilisering over het belang van zonbescherming.
  2. Bepaling van het huidtype van de patiënt.
  3. Uitleg over de ABCDE-regel voor vroege detectie van huidkanker.
  4. Doorverwijzing naar een arts of specialist indien nodig.

 

Met een totaal van 822 bereikte patiënten tijdens de campagne, hebben deelnemende apothekers een aanzienlijke impact gehad. Van deze patiënten ontving 40% aanvullende begeleiding naast de standaard sensibilisering.

De resultaten van de campagne zijn bemoedigend:

  • 32% van de patiënten kocht direct na het gesprek met de apotheker zonnebeschermingsproducten. Na 3 maanden steeg dit zelfs tot 42%.
  • Patiënten die aanvullende begeleiding kregen, hadden een significant hogere kans op een bezoek aan de dermatoloog in vergelijking met degenen die alleen gesensibiliseerd werden.

Bekijk hier de resultaten van de twee afgelopen edities van de Maand van de Preventie

 

 

Hulpmiddelen blijven beschikbaar

Het apothekerskorps heeft zijn toewijding aan de preventie van huidkanker duidelijk getoond. Daarom blijven de campagnematerialen van de Maand van de Preventie 2022 beschikbaar voor apothekers om patiënten verder te helpen.

Download hier het materiaal.

 

Primaire preventie

Houd bij het sensibiliseren er ook rekening mee dat een verwijzing naar de dermatoloog niet altijd even noodzakelijk is. Het is belangrijk te focussen op primair preventieadvies waarbij je patiënten informeert over de risico’s van sterke zonnestralen en de nood aan bescherming. Op www.uv-index.be kan je de UV-index raadplegen. Die meet de huidige zonkracht, uitgerukt in een schaal van 0 (zeer laag) tot 11+ (extreem). Bij een UV-index vanaf 3 en hoger is zonbescherming aanbevolen.

Deze drie methodes zijn interessant om door te geven (bron: Stichting tegen Kanker):

  • Zon weren: Blijf tussen 12u en 15u zoveel mogelijk uit de zon en zoek de schaduw op. Wees bewust dat, zelfs in de schaduw, omgevingsstraling van bv. water, zand en sneeuw de blootstelling aan de zon verhogen.
  • Kleren: Bedek je huid met beschermende kledij, draag een hoed of pet en een zonnebril met UV-bescherming. Dicht geweven stof beschermt beter.
  • Smeren: Smeer je om de 2u royaal in met zonnebrandcrème (minstens factor 30, met UVA- en UVB-filters en waterbestendig). Vergeet de lippen en de oren niet. Zonnebrandcrèmes geven geen volledige bescherming en werken alleen in combinatie met schaduw en kledij. Smeer je zeker in na het zweten, zwemmen en afdrogen.