18 mei 2022
Communicatie
Eerste Lijn
Event
Getuigenis
Student
Image
jonge apothekersverenigingen

Het VAN-netwerk kan altijd rekenen op haar beroepsverenigingen die instaan voor de officina apothekers. En wie helpt de jongere apothekers die nog studeren of net aan hun carrière beginnen? Er is namelijk nog veel te leren in de eerste jaren buiten de schoolbanken. Daarom zijn er de jonge apothekersverenigingen, werkgroepen in de beroepsverenigingen die de toekomst van jonge apothekers helpen waarmaken.

Zo is er JongBAF in Vlaams-Brabant, Jong KOVAG in Oost-Vlaanderen, JAVA in Antwerpen en JongKLAV in Limburg. Ieder gesteund door hun beroepsvereniging streven ze naar het doel om jonge apothekers samen te brengen. Ze bieden workshops, inspiratiesessies, infoavonden en netwerkactiviteiten aan. Zo waren alle vier van de verenigingen aanwezig op Pharmanology, waar ze bezoekers toonden dat ook nieuwe generaties ondersteund worden. We spraken met hun vertegenwoordigers die ons een kijk gaven in hun missie en activiteiten.

Toffe groepen van jonge apothekers met een passie en een visie over de toekomst, zo beschrijven de jonge apothekersverenigingen zichzelf en elkaar. “Ons doel is om jonge apothekers samen te brengen, ons netwerk te vergroten en van elkaar te leren, te luisteren naar elkaars ervaringen”, zegt Marie De Backer, projectcoördinator KOVAG en vertegenwoordiger JongKOVAG. “We bestaan uit 7 jonge apothekers die gemotiveerd en gedreven zijn! Wij komen jaarlijks 6 tal keer te samen om strategisch na te denken over het programma en de rol van Jong KOVAG, vandaag en morgen. We organiseren samen met de andere bestuursleden activiteiten voor je collega’s en steekt de handen uit de mouwen tijdens de activiteiten. Wij vinden het belangrijk dat de stem van de jongeren gehoord wordt. Een frisse, nieuwe kijk op het beroep van de apotheker. Graag blazen we terug nieuw leven in Jong KOVAG!”

Er klinkt evenveel enthousiasme bij JongBAF. “Bij JongBAF zijn we benieuwd naar de vragen en noden van jonge apothekers. Door de werkgroep kunnen we nog meer gericht de nodige info en diensten aanbieden”, aldus Paulien Michiels, Projectmedewerker beroepsondersteuning en vertegenwoordiger JongBAF. “We organiseren een aantal inspiratiesessies per jaar voor studenten en jonge apothekers.”

Je hebt ook JongKLAV, de jongerenvereniging van KLAV, de Limburgse beroepsverenging. "Ons doelpubliek zijn apothekers jonger dan 40 jaar, maar uiteraard discrimineren we niet op leeftijd en zijn ook oudere personen welkom als ze graag deelnemen aan een bepaald event. Ons doel is om jonge apothekers samen te brengen. Zo kunnen ze elkaar leren kennen en van elkaar leren. Daarnaast proberen we om de visie en belangen van jonge apothekers onder de aandacht te brengen", aldus An Vanthienen, Coördinator beroepsontwikkeling KLAV.

Samen op Pharmanology

Op de grote apothekersvakbeurs mochten de jonge apothekersverenigingen dan ook niet ontbreken. Op Pharmanology zijn ze samen in de kijker gezet. “We hebben bezoekers uitleg gegeven over wat we doen en hoe ze lid kunnen worden. De werkgroep zoekt nieuwe collega’s met jonge en frisse ideeën en daarom leek Pharmanology voor ons de ideale locatie om onze jongverenigingen voor te stellen. We hebben ook een aantal geïnteresseerde apothekers gevonden die zich ingeschreven hebben. Het was dus zeker een succes.”

Marie spreekt ook over de leuke standen op de beurs. “We boden cocktails aan van KLAV ‘Hoesting’ na de registratie van je gegevens en je er kon een toffe foto nemen met je collega’s aan de photobooth. We hebben enkele nieuwe geïnteresseerde apothekers gevonden die we zullen contacteren voor onze volgende evenementen. Daarnaast kwam ook heel veel de vraag van apothekers die op zoek zijn naar nieuwe werkkracht in de apotheek. Met de vraag of we nieuwe jonge apothekers kennen die op zoek zijn naar werk”, aldus Marie.

 

Wat volgt?

Momenteel zijn de verenigingen op zoek naar nieuwe, enthousiaste leden. Ze hebben namelijk grootse plannen voor de nabije toekomst. “We plannen in het najaar een opleiding rond Jicht en ook een cyclus apotheekovername, bestaande uit 5 lessen waarin we apothekers proberen klaar te stomen wat ze allemaal moeten weten als ze een apotheek willen overnemen. Zoals balans lezen, interpretatie van leningen, welke partners hun kunnen bijstaan, rond samenwerking”, zegt Charlotte Olivier, vertegenwoordiger JAVA.

“We zouden volgend jaar ook graag een opleiding rond preventie in de apotheek organiseren”, gaat Charlotte verder. “Zo zijn er bepaalde firma’s zoals Salvus Health die screening tools aan apothekers aanbieden waarmee je bepaalde parameters zoals bloeddruk, zuurstofsaturatie, gewicht, vetpercentage, spiermassa en buikomtrek kan nakijken.”

JongKOVAG plant dan drie infoavonden over hot topics uit de dagelijkse praktijk. “Tijdens deze interactieve info avonden is iedereen welkom”, zegt Marie. “We zorgen ervoor dat de activiteiten passen binnen de belangstellingsfeer van jonge apothekers. Deze onderwerpen kunnen toepasbaar zijn in de apotheek, bijvoorbeeld burn-out, ooglasertherapie en voedingssupplementen.” Daarnaast is Jong KOVAG ook bezig met maatschappelijke hot topics. Onderwerpen waar apothekers soms minder kennis over hebben. Voorbeelden van deze avonden zijn cryptomunten voor beginners, transgenders etc.

Tenslotte zorgen de verenigingen voor de nodige ontspanning. “We organiseren een foodtruck voor de laatstejaarsstudenten na hun eindexamen om hen nog veel succes te wensen met het verdere verloop van hun carrière”, zegt Marie.

“JongBAF organiseert een ontspanningsavond waar pas afgestudeerde apothekers en jonge apothekers die al enkele jaren in de praktijk staan kunnen netwerken met elkaar. Ervaringen delen en samen brainstormen kan leiden tot innovatieve ideeën, legt Pauline uit.

“Er komt van JAVA een afsluitevent voor de pas afgestudeerde apotheker”, zegt Charlotte. “Feestelijke receptie met drankje, foodtruck en informatie wat een pas afgestudeerde apotheker in orde moet brengen voor hij of zij kan starten in de officina.”

JongKLAV organiseert elk jaar twee evenementen. "Enerzijds zijn er de sociale evenementen zoals ons afstudeerevent, anderzijds plannen we ook informatieve avonden in", zegt An. "Ons doel bij de sociale events is om een gezellige avond te hebben onder collega apothekers. Door eens verder te kijken dan binnen je eigen apotheek en door te praten met collega’s hopen we zo dat jonge apothekers van elkaar kunnen leren en nieuwe inzichten verwerven."

"Over een kleine maand organiseren we nog een infoavond rond het thema ‘nefrologie’ waarbij we vooral praktisch te werk willen gaan met casussen", vertelt An verder. "Ook in het najaar plannen we nog enkele leuke infoavonden."

 

Evolutie

De verenigingen brengen jonge apothekers samen. En ze kijken verder ook naar de toekomst op lange termijn. Ze streven bijvoorbeeld naar nog wat meer erkenning als volwaardige zorgverlener. "Al begint dat stilaan wel te komen", zegt An. "Om echt als zorgpartner te kunnen worden erkend zal er wel nog goed nagedacht moeten worden over enkele fundamentele aspecten. Denk maar aan de vergoeding die nu nog voornamelijk gebaseerd is op het afleveren van verpakkingen en niet op het leveren van onze diensten en ons advies."