31 mei 2023
Campagne
Preventie
Project
Sensibilisatie
Image
Rookstop img.jpg

Vandaag is het Werelddag Zonder Tabak, ook wel 'World No Tobacco Day' genoemd. Een speciale dag om aandacht te vragen voor de gevaren van roken en om rokers die willen stoppen te helpen. En ook een belangrijke dag voor de apotheker, die altijd een vertrouwenspersoon is voor rokende patiënten die de sigaret willen neerleggen.

De lokale (huis)apotheker is een belangrijke schakel in het aanmoedigen van rookstop. Dat bleek ook duidelijk uit de resultaten van de Maand van de Preventie in 2021, waarin we inzetten op rookstop in de apotheek. Enthousiaste apothekers deden actief aan sensibilisatie en begeleiding waarna we hun collectieve inspanningen in kaart brachten. De eerste resultaten waren zeer veelbelovend. Twee rokers op drie (68%) konden door een apotheker gemotiveerd worden tot een rookstoppoging. Meteen na het gesprek met de apotheker schafte 33% van de rokers een rookstophulpmiddel aan. Deze resultaten kwamen ook aan bod tijdens het recente ICIC-congres met een interessante digitale poster die aanwezigen konden doorlezen.

Bekijk hier alvast de eerste cijfers.

Je kan nog steeds het campagnemateriaal van Maand van de Preventie: Rookstop gebruiken om je patiënten te sensibiliseren. Download hier het campagnemateriaal.

Image
Melanie.jpeg

Apothekers als tabakologen

Apothekers nemen dus zeker hun verantwoordelijkheid op in rookstopbegeleiding. Sommigen gaan zelfs nog verder en laten zich opleiden tot tabakologen om rokers nog beter te kunnen bijstaan. Zo biedt VRGT een grondige opleiding aan die je van A tot Z wegwijs kan maken in de tabakologie. “Als apotheker vond ik dit een zeer nuttige opleiding aangezien je in de apotheek vaak of bijna dagelijks in contact komt met patiënten die willen stoppen met roken of bezig zijn met een rookstop”, zegt Melanie Batteux, apotheker-titularis die de opleiding met glans afrondde. “Tijdens mijn studie Farmaceutische Wetenschappen werd er niet zo veel vermeld over rookstopmiddelen, het gebruik ervan en hoe er het best wordt omgegaan met de patiënt. Enkel de basis werd meegegeven. Maar nu weet ik meer over hoe ik met de patiënt moet omgaan, hoe ik hen kan motiveren en hoe we samen tot een blijvende gedragsverandering kunnen bekomen. Ik zou het zeker aanraden aan collega’s, het is een leerrijke uitbreiding na de opleiding Farmaceutische Wetenschappen.”

Meer info over de opleiding 2023-2024.

Generatie Rookvrij

Natuurlijk zijn er heel wat acties voor Werelddag Zonder Tabak die je kan steunen. Zoals de jaarlijkse Bellenblaasactie van Generatie Rookvrij. Dit jaar kan je hun speciale flashmobvideo mee delen via je sociale media. Vermeld zeker @generatierookvrij en #rokenmijnietbellen erbij. Je kan ook zelf je eigen flashmobvideo maken en naar info@generatierookvrij.be sturen. Je kan dit nog doen tot 14 juni om in de compilatievideo te verschijnen.

Lees hier alle info over de bellenblaasactie en hoe jij kan meedoen.

 

Een roker heeft gemiddeld 5 à 7 pogingen nodig om te stoppen, maar met de juiste begeleiding verviervoudigen we de slagingskans. Stel je patiënten dus proactief vragen over hun rookgewoontes. Toon interesse en besef dat in elke roker een potentiële stopper schuilt.