13 mei 2024
Communicatie
Getuigenis
Intern nieuws
Mededeling
Onderzoek
Student
Image
Pharma career Day 2024.jpg

De studierichting Farmaceutische wetenschappen trekt jaarlijks een breed scala aan studenten, gedreven door een combinatie van interesse in gezondheidszorg en de wens om een positieve impact te hebben op de samenleving. Via een recente korte bevraging onder studenten in deze richting hebben we een boeiende blik mogen werpen op enkele van de motivaties, ambities en potentiële obstakels die zij ervaren wanneer ze overwegen om al dan niet de officina in te stappen. De enquête diende vooral om inzicht te krijgen in de drijfveren van deze studenten en hun vooruitzichten op een eventuele carrière als apotheker.

 

Motivaties en Ambities

De bevraging toonde diverse motivaties die studenten aanzetten om farmaceutische wetenschappen te studeren. Velen noemden een wens om mensen te helpen en bij te dragen aan het verbeteren van de gezondheid van de samenleving. Anderen waren geïntrigeerd door de complexiteit van biologische processen van geneesmiddelen, de veelzijdigheid van het apothekersberoep en de verschillende carrièremogelijkheden die de studie biedt.

 

Toekomstige Loopbaanplannen

Bijna de helft van de respondenten gaf aan dat ze na het behalen van hun diploma als apotheker in een officina zouden gaan werken. Voor deze studenten bestond de motivatie uit de dagelijkse interactie met patiënten, het begeleiden bij het correct gebruik van medicatie, en het sensibiliseren voor gezondheidsrisico's. Een kleiner aantal hebben andere plannen buiten de apotheek en sommigen waren minder zeker en gaven aan nog te twijfelen.

 

Overwegingen

Het merendeel van degenen die bereid waren om in een officina te werken, noemden het laagdrempelige patiëntencontact, het begeleiden van patiënten bij correct medicatiegebruik en het sensibiliseren van patiënten voor gezondheidsrisico's als belangrijkste redenen. Daarnaast kwamen ook andere aantrekkelijke aspecten aan bod, waaronder magistrale bereidingen, de ontwikkeling en implementatie van nieuwe diensten, en het contact en de samenwerking met andere zorgverleners.

 

Twijfels

Onder de studenten die aarzelden om in een officina te werken, werden ook een paar belemmeringen genoemd: eerder beperkte doorgroeimogelijkheden binnen de officina-setting, de verloning, administratieve verantwoordelijkheden en de uitdagingen van lange werkdagen waren de voornaamste zorgen. Sommige respondenten waren niet zeker of er genoeg variatie is in de dagelijkse, terwijl anderen graag hun carrière in het buitenland voortzetten.

 

Conclusie

De resultaten van deze bevraging gaven nuttige beginnende info om potentiële uitdagingen in de toekomstige loopbaan van apothekers aan te pakken. Over het algemeen tonen de antwoorden dat de deelnemers gemotiveerd zijn door een interesse in gezondheidszorg en patiëntenzorg, maar dat ze ook rekening houden met verschillende andere factoren bij het kiezen van hun beroep. Gegevens als deze kunnen helpen om een aantrekkelijke werkomgeving te creëren voor toekomstige apothekers.