4 jul 2023
Event
Oproep
Partner
Preventie
Sensibilisatie
Image
Uitnodiging-1813Run.png

Wereldwijd overlijden jaarlijks meer dan 700.000 mensen door zelfdoding. De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft het doel dit cijfer tegen 2030 met een derde te laten dalen. Helaas is erover praten nog vaak een taboe. Daarom worden er vanuit de hele wereld op 10 september acties opgezet om de preventie van zelfdoding in de kijker te zetten; de Werelddag Suïcidepreventie.

Zoals elk jaar, zet het VAN-netwerk hier graag mee de schouders onder. Voor deze editie hebbn de organisaties achter Zelfmoord1813 een mooie reeks acties gepland om suïcide meer onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken.

 

Pin-actie

Ook dit jaar kan je je steun al vrij eenvoudig getuigen met de pin-actie. Daarvoor kan je op de Werelddag zelf een oranje-gele pin dragen en foto's ervan delen op sociale media. De pin is het internationale symbool voor suïcidepreventie en wordt op 10 september zowel live als virtueel gedragen. Zo toon je dat je de preventie van zelfdoding belangrijk vindt. Vermeld hierbij zeker ook #WSPD2023.

Pins worden uitgedeeld tijdens de 1813 Run.

 

1813 Run

Op 10 september gaat er ook een loopevent door ten voordele van Zelfmoord1813. Het doel is om met zoveel mogelijk deelnemers samen minstens 1813 kilometer te lopen. De Run vindt plaats in de Gentbrugse Meersen vanaf 15 uur. Je kan kiezen om 5, 10 of 15 kilometer te lopen.

Loop je liever niet mee, maar wil je wel een steentje bijdragen? Je kan ook een steunticket of een donatie doen en mee supporteren vanuit de supporterszone.

Schrijf je hier in voor de 1813 Run

 

Campagnemateriaal

Wil jij ook graag het belang van suïcidepreventie onder de aandacht brengen op 10 september? Op deze pagina vind je inspiratie, afbeeldingen en voorbeeldtekstjes om mee te communiceren rond Werelddag Suïcidepreventie. Deze pagina wordt de komende weken aangevuld.

Bekijk hier alle info over de Werelddag Suïcidepreventie

 

Interactie met patiënten

Hoe ervaren apothekers interactie met suïcidale patiënten en hoe kan je helpen? Een recente bevraging van VLESP bij apothekers en FTA’s toonden een aantal zeer interessante resultaten over suïcidepreventie in de apotheek. De e-learning die VAN en VLESP samen opstelde helpt je grondig verder om suïcidale patiënten aan te spreken, te begeleiden en door te verwijzen naar verdere hulp.

Lees hier de bevindingen