17 okt 2023
Campagne
Communicatie
Sensibilisatie
Vaccinatie

Het is naast COVID-19 en griep ook belangrijk voor veel mensen om zich te laten vaccineren tegen pneumokokken. Pneumokokkeninfecties kunnen aanleiding geven tot ernstige ziekten zoals longontsteking, bloedvergiftiging (sepsis), meningitis en sinus- en oorinfecties. Deze infecties kunnen levensbedreigend zijn, vooral voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

De belangrijkste doelgroepen voor pneumokokkenvaccinatie zijn:

  1. Zuigelingen en jonge kinderen

    Zuigelingen en jonge kinderen hebben een verhoogd risico op pneumokokkeninfecties. Ze krijgen vaak de pneumokokkenvaccinaties in hun babyvaccinatieschema, die meerdere doses omvatten.
  2. Volwassenen ouder dan 65 jaar

    Mensen van boven de leeftijd van 65 jaar hebben een verhoogd risico op pneumokokkeninfecties en de ernstige complicaties die daarbij horen. Ze worden vaak aangemoedigd om pneumokokkenvaccinatie te krijgen.
  3. Mensen met bepaalde medische aandoeningen

    Personen met comordibiteiten zoals diabetes, hartziekten, longaandoeningen, leverziekte, nierziekte.
  4. Mensen met een verzwakt immuunsysteem

    Personen met een verzwakt immuunsysteem, of het nu door ziekte of medicijnen is, lopen een verhoogd risico op pneumokokkeninfecties zoals HIV/AIDS, kanker, langdurige inname van orale corticoïden,…
  5. Andere risicogroepen

    Dit zijn personen die om een andere reden een verhoogd risico lopen op pneumokokkeninfecties, zoals rokers, mensen met alcoholmisbruik, en mensen die hun milt hebben laten verwijderen.

Sinds 2022 zijn de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad gewijzigd voor pneumokokkenvaccinatie. Het algemeen voorkeursschema voor alle groepen is PCV20 (Apexxnar). Alternatieve schema’s kan je in deze tabel terugvinden.

Image
Algemeen voorkeurschema 2022.jpg