28 apr 2021
Campagne
Interview
Preventie
Sensibilisatie
Image
Sigrid Pollet getuigenis.jpg

Sommige apothekers nemen extra initiatieven om hun rookstopbegeleiding nog verder uit te bouwen. Apotheker Sigrid Pollet volgt een intensieve opleiding om een tabakoloog te worden. Zo kan ze binnenkort met haar patiënten een afspraak maken om volledige begeleiding bieden. Zeer efficiënt als meest laagdrempelige zorgverlener.

 

Waarom besloot je om naast apotheker, je ook extra in te zetten als tabakoloog?

Ik wil dit graag als zelfstandige in bijberoep doen. Want volledige rookstopbegeleiding in een apotheek is om twee redenen misschien wat moeilijker.

Ten eerste is de opleiding redelijk intensief. Het betreft een Interuniversitaire (Universiteit Antwerpen, UGent, Vrije Universiteit Brussel en KULeuven) Permanent  Post-graduaat met getuigschrift, waarvan de opleiding een jaar in beslag neemt.  De organisatie van de opleiding gebeurt door de VRGT (Vlaamse vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding vzw).

Ten tweede is er in de apotheek niet genoeg tijd per patiënt om die rookstopbegeleiding te doen, zelfs als je het juiste diploma hiervoor bezit. Ook kan je dergelijke gesprekken niet voeren vanachter de toog. Het zijn gesprekstechnieken die ons worden aangeleerd door psychologen, die een combinatie zijn van motivational interviewing en cognitieve gedragstherapie.

De patiënt heeft voor een begeleiding met een tabakoloog recht op terugbetaling door het RIZIV voor vier uren begeleiding. Een apotheker kan onmogelijk vier uren voor een patiënt vrijmaken achter de toog, alsook komen er soms onverwachte emoties vrij tijdens de gesprekken en worden er soms bepaalde relaxatieoefeningen aangeleerd tijdens dergelijke sessies. Iets wat achter de toog gewoonweg niet mogelijk is.

 

Hoe kunnen apothekers wel het beste helpen in de rookstopbegeleiding? 

Zoals een apotheker een diabetes-patiënt of een obese patiënt soms zal doorsturen naar een diëtist, of een klinisch depressieve patiënt zal trachten te overhalen naar een psycholoog te gaan, zo kan de apotheker ook de patiënt die wenst te stoppen met roken, maar het niet alleen kan, proberen doorsturen naar een tabakoloog.

De tabakoloog zal heel vaak ondersteuning van nicotine replacement therapy (NRT) voorstellen. Aangezien niet alle tabakologen ook apotheker zijn, is het van belang dat bij het ophalen van die medicatie nog eens heel duidelijk de wijze waarop die moet genomen worden, benadrukt wordt. Een taak bij uitstek voor de apotheker, dus. Want het juist gebruik van NRT laat zo vaak te wensen over. Nochtans kan een juist gebruik van NRT de slaagkans van rookstop verhogen met een aanzienlijk percentage.

Kortom, de apotheker kan een centrale rol spelen door zijn kennis van deze typische OTC-producten, door de bevordering van de therapietrouw, door het promoten van het gebruik van NRT en tenslotte in zijn rol als eerstelijnszorger door het aanraden van de begeleiding door een erkend tabakoloog.

 

Welk advies zou je geven om een betere rookstopbegeleiding mogelijk te maken?

In de ideale wereld zou de apotheek een soort gezondheidscentrum kunnen worden, waar de tabakoloog bijvoorbeeld een vaste namiddag naartoe komt om alle door de apotheker geboekte gesprekken te komen voeren, zoals dit nu gebeurt in vele dokterspraktijken. Zo heeft de apotheek de tabakoloog bij de hand voor iemand die rookstopbegeleiding nodig heeft. 

Anderzijds zou de patiënt, onmiddellijk na de sessie waarin hij beslist heeft om te stoppen, ook daadwerkelijk "starten met stoppen" doordat hij de NRT bij de hand heeft. Op die manier is er een win-win tussen de tabakoloog en apotheker.