6 jul 2022
COVID-19
Eerste Lijn
Getuigenis
Interview
Vaccinatie
Image
Eva Eyckmans.jpg

De vaccinatiecentra zullen na de zeer actieve maanden niet direct sluiten, maar gaan in een soort waakfase, zoals dat heet. Hier en daar worden er vaccinatiepunten opgericht. Dat zijn initiatieven, locaties en zorginstellingen dichtbij de burger waar er in samenspraak met het lokaal vaccinatiecentrum verder wordt geprikt. Naast lokale huisartsenpraktijken worden vaccins gezet in bijvoorbeeld sociale huizen, lokale dienstencentra en discotheken. In sommige eerstelijnszones is de lokale huisapotheek hier ook deel van. Hier zijn apothekers aan de slag die onder andere ervaring hebben in de vaccinatiecentra en zelf ook volledig zijn opgeleid tot vaccinatoren. Burgers die dichtbij huis een vaccin nodig hebben, zijn zeer tevreden met deze strategie.

Apotheker-titularis Eva Eyckmans is actief als vaccinator in Essen. Haar apotheek doet dienst als één van de vaccinatiepunten van eerstelijnszone Noorderkempen. “In het vaccinatiecentrum heb ik me vooral toegelegd op de taak van Farmaceutisch Expert en het optrekken van de vaccins”, zegt Eva. “Na de theoretische en praktische opleiding kreeg ik in het vaccinatiecentrum de kans op mijn eerste echte praktijkervaring: onder toezicht kon ik vaccins zetten bij mijn broer en mijn schoonzus.” Deze ervaring zou later uitgebreid worden in het nieuwe initiatief.

 

Hoe het begon

Eva werkte in het centrum nauw samen met de verantwoordelijke van de apotheek, waar de vaccins worden voorbereid, alsook de programmamanager en voorzitster van de eerstelijnszone, die overigens ook een apothekeres is. “Het was ons duidelijk dat de kost om ons vaccinatiecentrum open te houden in een slaapstand te groot was. Er werd een vrij beperkt budget voorzien voor deze waakfase. Aangezien de vaccinatiegraad in deze eerstelijnszone hoog is en het geografisch zeer uitgestrekt is, werd er beslist om te werken met vaccinatiepunten”, legt Eva uit.

“De vaccinatiepunten werken eigenlijk als een verlengde van het vaccinatiecentrum”, gaat Eva verder. “Binnen ons team zijn we met drie apothekers die de opleiding tot vaccinator gevolgd hebben. Toen de vraag van het vaccinatiecentrum kwam wie er mee wilde werken aan deze fase, hebben we hier snel de beslissing kunnen nemen om aan de slag te gaan. Buiten mijn functie als provisor ben ik ook farmaceutisch aanspreekpunt voor onze eerstelijnszone. Ik begeleid dus ook de andere vaccinatiepunten en behandel vragen van spelers uit de eerstelijnszorg in verband met de vaccinatie.”

 

In de praktijk

In het geval van de apotheek, is de werking van het vaccinatiepunt vrij simpel. In overleg met het centrum worden er dagen afgesproken waarop vaccins beschikbaar zijn. Patiënten kunnen hun afspraak online boeken of het callcenter contacteren. “We werken via het protocol 'Vaccinatie in de apotheek' aangeboden door APB”, zegt Eva. “We begeleiden de patiënt van A tot Z, werken de anamnese, de vaccinatie en registratie af. De patiënten wachten ook netjes 10 tot 15 minuten na hun prik voor ze mogen beschikken.” 

De reacties op deze vaccinatiepunten zijn tot nu zeer positief geweest, zeker de nabijheid is een groot pluspunt. “Patiënten zijn enthousiast omdat ze in hun eigen wijk gevaccineerd kunnen worden en ze zijn heel dankbaar”, verklaart Eva. “We hebben bij onze vaccinatiepunten ook twee huisartsenpraktijken waar zowel artsen als verpleegkundigen werken. Dat zorgt voor een goede samenwerking en maakt de vaccinatiepunten in onze zone nog doeltreffender.”

Eva is zeker bereid om haar apotheek de rol van vaccinatiepunt te laten voortzetten, mits een paar verbeteringen kunnen worden gemaakt om het langdurig vol te houden. “Om de taak verder uit te oefenen, zou het handig zijn als onze infrastructuur in de apotheek een beetje wordt aangepast. We werken nu met panelen om de ruimte onder te verdelen en wat meer privé hoekjes te maken. Als we deze soort verbeteringen kunnen implementeren, zouden we indien nodig ook kunnen meewerken aan bijvoorbeeld de griepvaccinatie en eventueel andere vaccinaties.”