30 jun 2021
COVID-19
Interview
Vaccinatie
Image
Maaike De Rudder

Tot nu toe kunnen we de vaccinatiestrategie een echt succes noemen. De vaccinatiecentra roepen de jongere doelgroepen op en waar nodig worden apothekers nu ook ingezet als vaccinatoren. Maaike De Rudder, burgemeester van Sint-Gillis-Waas, kijkt dan ook met trots terug op de campagne in haar gemeente. Ze ziet ook potentieel in de rol van apothekers voor de vaccinaties in de verdere toekomst.

 

De vaccinatiecentra draaien nu op volle toeren. Hoe kijkt u terug op de afgelopen maanden naar aanloop hiervan? Wat zijn uw verwachtingen voor de toekomst? 

De vaccinatiestrategie is volgens mij een heel groot succes te noemen. Ik heb bij aanvang geijverd in onze eerstelijnszone voor een eigen vaccinatiecentrum in mijn gemeente voor Sint-Gillis-Waas en Stekene omwille van de nabijheid. Met ons Gemeentelijk Cultuurcentrum De Route hadden we een ruimte die hiervoor in aanmerking kwam en op korte tijd hebben we deze samen met een firma kunnen omtoveren tot een vaccinatiecentrum. In het begin was het heel rustig, maar sinds een aantal maanden draaien we inderdaad op volle toeren. Onze vrijwilligers en bewoners zijn er dan ook heel tevreden over. We hebben een grote vaccinatiegraad die ook te wijten is aan de nabijheid en het feit dat de mensen van het callcentrum actief de mensen bellen.

 

Hoe ervaart u de rol van apothekers in de vaccinatiecampagne, binnen en buiten de vaccinatiecentra? 

Ik ervaar het als heel positief. Apotheker Michel De Ridder bijvoorbeeld, hij is verantwoordelijk farmaceutische expert in ons centrum en neemt zijn taak heel serieus. Ook de andere apothekers van onze gemeente staan in met raad en daad voor onze inwoners bij vragen over de vaccins.

 

Er zijn nu ruim 3000 apothekers opgeleid om te kunnen vaccineren. Ziet u in de toekomst een plaats voor deze vaardigheid in de vaccinatiestrategie? 

Ik geloof daar wel in. Het vaccinatiecentrum zal nog openblijven tot half oktober. Nadien zie ik zeker een rol weggelegd voor de apothekers om bijkomend te vaccineren, indien nodig. Ze staan heel dicht bij de bevolking en hebben tevens zicht op de medische situatie. Zo kunnen ze eventuele gevolgen en risico’s inschatten.