2 nov 2023
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
voorbereide vaccins.png

Bij het omgaan met noodgevallen bij vaccinatie in de apotheek is het van groot belang om een noodtrousse voor handen te hebben en de juiste protocollen te volgen. We geven hier een korte beschrijving van wat er aanwezig moet zijn in de noodtrousse en de stappen die moeten worden ondernomen in geval van een anafylactische shock.

 

Wat moet er aanwezig zijn in de noodtrousse?

Noodtrousse (bij allergische reactie, anafylactische shock):

- 2 x adrenaline auto-injector 0,3 mg (JEXT® of Epipen®) EN 1 ampul van 1ml adrenaline* (adrenaline is verplicht om in stock te hebben en in de frigo te bewaren)

- Oraal antihistaminicum

- Spuit van 1 ml - Spuit van 2,5 ml - IM naald 21G

- Reeds gekoeld (diepvries) cold/hot pack

*Er zijn verschillende zouten van adrenaline beschikbaar in de apotheek. Voor anafylaxie kunnen adrenaline HCl en adrenaline tartraat gebruikt worden. Er wordt 0,5 ml geïnjecteerd per keer bij volwassenen, onafhankelijk van de zoutvorm. In de apotheek wordt in eerste instantie gebruik gemaakt van een auto-injector (Jext® of Epipen®).

Voor het correct toedienen van medicatie bij anafylactische shock verwijzen we naar de opleiding die een apotheker-vaccinator moet gevolgd hebben. Hou ook steeds de flowchart anafylaxie van de opleiding door IPSA bij de hand.

 

Wat te doen in het geval van een anafylactische shock?

Indien de patiënt een ernstige anafylactische shock doet in de apotheek:

  1. Bij TWIJFEL anafylaxie of syncope: GEEF ADRENALINE IM OF EPIPEN®
  2. INDIEN ADEM OF HARTSTILSTAND: BLS PROTOCOL
    1. Epipen® of 0,5 ml adrenaline (>12 jaar) toedienen indien je met twee bent in de apotheek omdat compressies primeren!
    2. Een tweede Epipen® of adrenaline wordt toegediend na 5 tot max 15 min indien de klachten nog niet verminderd zijn (en de ambulance/MUG er nog niet is).

Volg hiervoor de flowchart van IPSA “Anafylaxie na vaccinatie”.