Binnenkort gaat de tweedaagse Zomercursus van de Academie Voor De Eerste Lijn door op 6 en 7 juli 2023. Het wordt een boeiend evenement waarbij je je kan laten inspireren door goede praktijken uit de het werkveld, onderzoek en onderwijs. Je kan er netwerken met betrokkenen van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties & patiënten- en mantelzorgverenigingen. Er is ook een interessante beurs, aangenaam netwerkdiner en wandeling. De apotheeksector zal ook vertegenwoordigd worden, onder meer door enkele collega's van het VAN-netwerk die aanwezig zullen zijn tijdens de parallelsessies en gesprekken over duurzaam samenwerken.
Wil je er graag bij zijn? Je kan je nog tot 26 juni inschrijven. Je doet dit best snel, want de plaatsen zijn beperkt.
Leen Van Landschoot, opleiding verpleegkunde HOGENT, legt ons uit wat de Zomercursus precies is, wat we kunnen verwachten en waar zij zelf naar uitkijkt.
Wat is precies het doel van de zomercursus?
De Academie Voor De Eerste Lijn heeft als doel om verschillende belanghebbenden uit de eerste lijn samen te brengen, in samenwerking met VIVEL en het Fonds Dr. Daniel De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. We willen een beter begrip bevorderen onder deze spelers en hen de nodige tools aanreiken om de geïntegreerde zorgverlening en samenwerking in de eerste lijn te ondersteunen en te optimaliseren.
De Zomercursus is er om deelnemers te versterken in hun rol binnen de zorgraad of eerstelijnszone. Als Academie spelen we een belangrijke rol in het opbouwen van capaciteit en het creëren van netwerken binnen de eerste lijn. Dit doen we door de kennis over de organisatie van de eerste lijn te vergroten, interprofessionele uitwisseling tussen professionals en organisaties te versterken en praktische richtlijnen voor de implementatie van doelgerichte zorg aan te bieden.
Dit zal de tweede editie van de Zomercursus zijn. Zal er iets anders gedaan worden tegenover vorig jaar?
De eerste editie werd zeer positief werd ontvangen, dus we willen een paar goede zaken behouden. We kiezen er bewust voor om het kleinschalig te maken, omdat het netwerkelement vorig jaar bijzonder goed werd gewaardeerd. We werken daarnaast opnieuw met sprekers uit de eerste lijn die enthousiast hun kennis en hun good practices willen delen.
Dit jaar introduceren we deelsessies waarin nog meer interactie mogelijk is. We organiseren campfiresessies waarbij we gezamenlijk belangrijke thema's bespreken en zo de waardevolle expertise van de deelnemers aan de Zomercursus kunnen uitwisselen. Tijdens de “over het muurtje”-sessies zullen één of meerdere experts praktijkvoorbeelden presenteren. In de Academy Talks bieden de doctoraatsonderzoekers praktische handvatten aan op basis van hun onderzoek over doelgerichte zorg, ondersteuning van zelfmanagement, interprofessionele samenwerking en implementatie in de eerste lijn. Tenslotte vinden er dit jaar ook onderwijssessies plaats gericht op opleidingen in welzijn en gezondheid.
We deden ook extra inspanningen voor de toegankelijkheid. Zo is er doorlopend de mogelijkheid om gebruik te maken van de stiltekamer, in samenwerking met BlinkOut vzw. Net zoals vorig jaar kunnen we dankzij VIVEL financiële ondersteuning bieden aan de persoon en diens omgeving door sterk verlaagde tarieven aan te bieden.
Welke sessies zullen volgens jou echte aanraders zijn om mee te volgen?
Ik ben ervan overtuigd dat alle sessies absoluut de moeite waard zullen zijn, omdat we werken met sprekers uit de eerste lijn die hun eigen goede praktijken zullen presenteren.
De deelsessies bieden dit jaar ook de mogelijkheid om nog meer een programma op maat samen te stellen, zowel inhoudelijk als qua vorm. Als je bijvoorbeeld graag mee in debat gaat, beloven de campfiresessies een boeiend forum te worden. Ik kijk persoonlijk erg uit naar de sessies waarin doctoraatsstudenten praktische handvatten zullen delen, gebaseerd op jarenlang onderzoek en uitgebreide expertise. Daarnaast ben ik ook benieuwd naar het verhaal van Marc Herremans, die ons vanuit zijn perspectief als PZON zal meenemen tijdens de plenaire sessie en ook in gesprek zal gaan met de deelnemers tijdens een campfiresessie.