27 jun 2024
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Preventie
Vaccinatie
Webinar
Image
Vaccin apotheker voorbereiden.png

De najaarsvaccinatiecampagne van 2024 voor COVID-19 en griep komt in zicht. Als je in jouw apotheek vaccinatie aanbiedt, is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de recente ontwikkelingen. De algemene lijnen zijn vergelijkbaar met de najaarsvaccinatiecampagne van 2023, maar er zijn zeker ook enkele specifieke aandachtspunten. Deze informatie is uiteraard behoudens gewijzigde communicatie vanuit Vlaanderen.

 

Doelgroepen

Hoewel er nog geen advies is van de Hoge Gezondheidsraad, ligt het in de lijn van de verwachtingen dat de doelgroepen sterk vergelijkbaar zullen zijn met die van vorig jaar:

  1. personen van 65 jaar en ouder of personen in langdurige zorg,
  2. immuungecompromitteerde personen en personen met eerder vastgestelde chronische aandoeningen,
  3. zwangere vrouwen,
  4. zorgverleners.

Dit kan nog bijgestuurd worden afhankelijk van het advies van de Hoge Gezondheidsraad en van de epidemiologische situatie. Net als in het najaar van 2023 focust de najaarsvaccinatiecampagne op deze doelgroepen, maar kan ook elke burger die dat wenst, een booster krijgen.

Tijdslijnen:

  • COVID-19 vaccinatie start 1 september en loopt door tot 31 oktober.
  • Griepvaccinatie volgt in de tweede helft van oktober en loopt door tot 30 november.

Opnieuw kunnen het COVID-19-vaccin én het griepvaccin slechts in een periode van 2 weken samen worden toegediend. Vooral voor de meest kwetsbaren (vb. hoogbejaarden) is tijdig starten met vaccineren belangrijk.

 

Bestellen

Er zal opnieuw gewerkt worden met multidose-vials. Dit zal zeker tot 2025 zo blijven. Wel zal begin september wellicht een nieuw type booster vaccin – het IN.1-booster vaccin - worden geïntroduceerd dat beter is aangepast aan de circulerende virusvarianten. Mocht dit vaccin nog niet beschikbaar zijn, dan wordt er tóch aangeraden om reeds te starten met de meest kwetsbare groepen opdat deze burgers zeker tegen een mogelijke COVID-piek begin november zouden beschermd zijn.  

Het bestellen van COVID-19-vaccins zal opnieuw via Vaccinnet verlopen.

Er wordt geadviseerd om de te bestellen hoeveelheid zelf in te schatten op basis van de ervaring van vorig jaar. Er worden geen limieten van bestelfrequentie opgelegd, al blijft het mogelijk dat de bestelfrequentie- en hoeveelheid ad hoc worden gelimiteerd door de Vlaamse overheid wanneer men vaststelt dat te excessief wordt besteld. De levertermijn blijft maximaal 10 werkdagen.

 

Registratie

Registratie gebeurt in Vaccinnet. Dit wordt best gedaan door de apotheker via de eForm in de software. Farmaflux zorgt er voor dat de data worden opgeladen in Vaccinnet. Bovendien geeft dit registratiesysteem ons bijzonder waardevolle informatie over het aantal vaccinaties door de apothekers uitgevoerd. Dit is van kapitaal belang in de beroepsverdediging.

 

Sensibilisatie via PopVax

Vanuit de software krijg je opnieuw ondersteuning bij de sensibilisatie: bij élke patiënt uit de doelgroep waarvoor nog geen COVID-19-vaccin werd toegediend of griepvaccin werd afgeleverd, krijg je een teken (pop-up of ander signaal) dat deze persoon tot de doelgroep behoort.

Nieuw dit jaar is de reserverings-CNK:

wil je je optimaal voorbereiden en binnenkort starten met de reserveringen voor griep- en COVID-19-vaccins? Registreer die dan zoveel mogelijk met gebruik van de volgende CNK-codes:

  • 5520580: Reservatie/Afspraak vaccinatie Griep
  • 5522172: Reservatie/Afspraak vaccinatie Covid

PopVax zal ook rekening houden met het reeds gevoerde sensibiliseringsgesprek en met deze geregistreerde CNK-codes. Dit betekent dat er geen signaal zal verschijnen wanneer een van deze CNK-codes werd ingevoerd op naam van de patiënt. Zo hou je zelf de signaaldruk onder controle!

Daarnaast voorzien sommige softwaresystemen een eigen reserveringssysteem.

 

Samenwerking en ondersteuning

Dit jaar voorziet de Vlaamse overheid geen farmaceutische en medische experts. Apothekers zullen wel lokale ondersteuning krijgen waar nodig. Dit wordt momenteel actief uitgewerkt 

in samenwerking met de beroepsverenigingen.

 

Online infosessie

Op donderdag 22 augustus ben je van harte welkom bij onze online infosessie, waarbij we alles wat je moet weten over de najaarsvaccinatiecampagne grondig zullen overlopen. Houd onze communicatie in de gaten voor meer info en het inschrijfformulier.