6 aug 2024
Communicatie
Eerste Lijn
Mededeling
MFO
Partner
Project
Image
workshop.jpg

Auteurs: Silas Rydant, Dennis Amsters, Nico Carpriau, Nele Schoenmaekers, Simon Boonaert

 

Een Medisch-Farmaceutisch Overleg (MFO) is een heel interessante en concrete manier om de communicatie met lokale zorgverleners te verbeteren. MFO-sessies zijn dialogen tussen lokale artsen en apothekers over diverse onderwerpen, waarbij geneesmiddel gerelateerde problemen worden geïdentificeerd en aangepakt.

Het organiseren van een lokaal MFO-project lijkt misschien een berg waar je moeilijk over geraakt. En toegegeven, zeker de eerste keer vraagt de voorbereiding en uitwerking wat meer tijd. Toch is de meerwaarde van het samenzitten met je collega-apothekers en de naburige huisartsen enorm. Onderschat zeker niet de rol die je lokale beroepsvereniging hierbij kan spelen. Verder geeft  de organisatie van een succesvol MFO veel voldoening.

Daarom is het zeker de moeite waard om het zelf te proberen. Want iedereen, dus ook élke apotheker, kan én mag een MFO organiseren. Je bepaalt zelf het onderwerp en het aantal artsen en apothekers dat je uitnodigt. Je kan daarbij rekenen op heel wat begeleiding en hulp. Na de eerste keer wordt het hele proces ook een stuk makkelijker.

Er gaan soms enkele misvattingen en veelvoorkomende zorgen over MFO’s de ronde, waardoor sommige collega’s er liever niet mee aan de slag te gaan. We doorprikken in dit artikel die misvattingen en geven enkele ‘good-to-knows’ en andere concrete tips. Dit overzicht kan nuttige ondersteuning bieden als je twijfelt om een MFO te organiseren.

 

Ik heb nog nooit van een MFO gehoord.

Geen probleem! Een Medisch-Farmaceutisch Overleg (MFO) verbetert de communicatie & samenwerking tussen huisartsen en officina-apothekers die gezamenlijke patiënten delen. Tijdens een MFO zit je in kleine groepjes (arts & apotheker door elkaar) samen en bespreek je verschillende casussen. Dat gebeurt onder leiding van een moderator die hiervoor opgeleid werd. Op basis daarvan maak je afspraken die je de volgende dag direct kan toepassen! Het kan helpen bij het gezamenlijk aanpakken van uitdagingen bij het veilig gebruik van geneesmiddelen. Denk daarbij aan het voorkomen van geneesmiddeleninteracties, het goed gebruik van opioïden, de juiste dosering van colchicine bij een acute jichtaanval, het vermijden van NSAID’s bij hartfalen, of het evalueren van het gebruik van bisfosfonaten. Er zijn heel veel onderwerpen waar een MFO bij kan helpen. Bekijk hier een overzicht van de goedgekeurde onderwerpen.

 

Ik ben adjunct-apotheker, dus een MFO is voor mij niet nuttig.

Integendeel! De afspraken die gemaakt worden op een MFO moeten liefst ’s anderendaags al toegepast worden. Daarom nemen ook adjunct-apothekers best deel aan een MFO. Bovendien krijg je 4 accreditatiepunten voor deel te nemen aan een MFO, een win-win! Daarnaast kan het ook zeer waardevol zijn voor Farmaceutisch Technisch Assistenten en apothekerstagairs.

 

Ik heb wat koudwatervrees, want ik ken de artsen en apothekers in mijn buurt niet.

Dan komt een MFO zeker van pas! Een goed (persoonlijk) contact is noodzakelijk om een goede verstandhouding te hebben. Naast het ‘formele’ deel over de geneesmiddelen is er voldoende tijd om, bij een hapje en een drankje, elkaar beter te leren kennen.

Wil je zelf een MFO organiseren, maar weet je niet welke arts je daarvoor best contacteert? Laat het je lokale beroepsvereniging gerust weten. Zij nemen contact op met Domus Medica, de beroepsvereniging van de huisartsen, die je verder kunnen helpen.

 

Mijn stagiair moet een MFO volgen voor de stage, maar hoe doe ik dat best?

Afhankelijk van de universiteit moeten stagiairs tijdens hun stage een MFO volgen. Zij kunnen aansluiten op een MFO dat wordt georganiseerd, maar je kan ook samen met jouw stagiair zelf een MFO organiseren! Op die manier kan je de workload wat verdelen én kan de stagiair deelnemen met de apotheek waar hij/zij stage doet.

 

Ik ben nooit op de hoogte van een MFO in mijn buurt.

Een MFO kan door iedereen georganiseerd worden en het RIZIV legt geen verplichtingen of beperkingen op wie wel of niet aanwezig kan zijn. Daarom is het mogelijk dat een naburige collega een MFO organiseert met verschillende huisartsen uit de buurt.

Als je zelf wil deelnemen aan een MFO is het zinvol om bij jouw collega’s na te gaan of er al MFO’s plaatsvinden in de buurt. Misschien kan je de volgende keer aansluiten of zelf mee je schouders eronder zetten. Neem contact op met je lokale beroepsvereniging. Misschien bestaat er wel een lokale mail-, WhatsApp- of Siilo groep waarvan je nog geen deel uitmaakt. Zo ben je volgende keer wél meteen op de hoogte van dergelijke initiatieven.

 

Ik wil wel een MFO organiseren, maar het contact met de artsen of collega’s loopt echt stroef.

We raden aan om alle collega’s uit een afgebakend gebied uit te nodigen (vb. een bepaalde wijk of buurt), zo valt niemand uit de boot en kan je net een betere band opbouwen. Indien jezelf merkt dat het contact stroef loopt, kan je vragen aan een collega arts en apotheker met een betere connectie om die collega uit te nodigen.

 

Ik weet niet wie ik best uitnodig voor een eerste MFO

Een MFO is bedoeld om de lokale samenwerking te verbeteren. Wie je uitnodigt hangt dus af van jouw specifieke situatie. Bovendien legt het RIZIV geen beperkingen op het aantal artsen en apothekers die kunnen deelnemen. Zorg wel voor een goede mix van huisartsen en officina-apothekers én dat er niet te veel aanwezigen zijn. Zo kan je bijvoorbeeld op gemeente- of wijkniveau een MFO organiseren. Je neemt de grenzen van jouw gemeente en nodigt hierin alle artsen en apothekers uit. Of wil je een MFO rond een rusthuis organiseren? Nodig dan alle collega’s uit die actief samenwerken met dit rusthuis. Daarnaast kan je ook perfect met jouw team en één of twee omliggende apotheken een MFO organiseren met de rondom liggende huisartsenpraktijken. Bij voorkeur die praktijken waar je dagelijks voorschriften van krijgt.

Ook hierbij kan je lokale beroepsvereniging je helpen om de juiste groep te selecteren en contacteren. Bij sommige onderwerpen kan het interessant zijn om ook andere profielen, zoals een diabeteseducator of psycholoog, mee uit te nodigen.

 

Een MFO kan enkel door de beroepsvereniging of de ELZ georganiseerd worden

Absoluut niet! Een MFO-project is een lokaal overleg tussen huisartsen en officina-apothekers die in dezelfde buurt werken. Het is de bedoeling om zelf afspraken te maken en de communicatie te verbeteren. Een enthousiaste huisarts en officina-apotheker zijn voldoende om te starten. Ze nemen samen het initiatief, en de beroepsverenigingen kunnen bij heel wat organisatorische zaken (aanvraag, zoeken moderator, accreditatie …) helpen, zodat jullie enkel op de inhoudelijke zaken hoeven te focussen.

 

Er kruipt veel tijd in een MFO organiseren

Ja en neen. Het MFO organiseren vergt logistieke, administratieve en inhoudelijke voorbereiding. Een beperkt aantal taken moeten jullie zelf doen. Onder meer een locatie en datum zoeken, nagaan wie jullie willen uitnodigen en waarover jullie het willen hebben. De andere taken kunnen jullie ‘uitbesteden’ aan de lokale beroepsvereniging: de aanvraag naar het RIZIV, de accreditatie, de opmaak van het verslag, de uitnodiging … De inhoudelijke afstemming kan gebeuren met een moderator, die het MFO in goede banen leidt. En geen nood, ook als je er veel werk voor verzet, is er financiële tegemoetkoming voorzien vanuit het RIZIV om jouw tijd te vergoeden.

Kortom, van zodra je zin hebt om een MFO te organiseren, kan je je beroepsvereniging contacteren. Dan helpen ze jou graag verder!

 

De aanvraag voor een MFO is omslachtig

De aanvraag is inderdaad een administratieve struikelblok voor sommigen. Gelukkig kan jouw beroepsvereniging heel wat vooraf ingevulde voorbeelden geven en ze helpen je graag met het invullen ervan.

 

Ik wil zelf het MFO modereren, kan dat?

Zeker en vast! Het RIZIV vraagt wel dat je een train-the-trainer opleiding volgt. Deze opleidingen worden op geregelde tijdstippen aangeboden en kan je kosteloos volgen. Je krijgt dan ook toegang tot de kant-en-klare documenten, zo hoef je zelf niets meer zelf op te stellen. Om een MFO te modereren, krijg je een vergoeding van €300. De onderwerpen vind je in de agenda van www.medischfarmaceutischoverleg.be.

 

Ik weet niet goed wat er met de subsidie moet gebeuren.

Het RIZIV stelt een bedrag tot €2.500 beschikbaar per lokaal MFO-project. Om te beginnen is er ‘startgeld’ (€500) en een bedrag voor de moderator (€300). Zodra het MFO afgelopen is, kan je een verslag indienen (€500). Indien je nog kiest voor een evaluatie, kan er nog een bijkomend bedrag gestort worden (€900). Ook hier kan de moderator apart vergoed worden (€300).

De bedoeling is natuurlijk dat het geld in functie van het MFO besteed wordt. Je kan hiervan een zaaltje betalen, maar ook catering en eventueel printwerk. Je kan ook jouw tijd of tijd van anderen vergoeden, maar maak hierover op voorhand goede afspraken. Het zou  immers niet eerlijk zijn als één persoon veel werk doet en hiervoor niet gepast vergoed wordt. Rekeningen, facturen en onkostennota’s hou je best goed bij.

Het geld laat je best op een officiële rechtspersoon storten. Bij voorkeur een VZW of feitelijke vereniging.

 

Bekijk hier meer informatie over MFO’s

Bekijk hier meer informatie over het RIZIV

 

Heb je vragen over MFO? Neem gerust contact op:

KAVA (Antwerpen): Nico Carpriau - nico.carpriau@kava.be

BAF (Vlaams-Brabant): Simon Boonaert - simon.boonaert@baf.be

KLAV (Limburg): Lauren Segers - lauren.segers@klav.be

KOVAG (Oost-Vlaanderen): Nele Schoenmaekers - nele.schoenmaekers@kovag.be

De Wase Apothekers (Waasland): Karel Van Hoye - voorzitter@waseapothekers.be

Kempische Farmaceutische Kring (KFK): secretariaat@kfkweb.be

pharmacy.brussels (Brussel): Romain Poriaux - romain.poriaux@pharmacy.brussels