14 dec 2021
Interview
Image
Hoe gaat het met jou? - Severine Van Haecke

Een verhaal over grote druk en voldoening

“Een rollercoaster aan emoties”, zo omschrijft apotheker Severine Van Haecke de COVID-crisis. Ze is adjunct-apotheker bij Apotheek Van Grootel in Wachtebeke, ELZ Scheldekracht. En ze heeft zeker geen ongelijk. Net zoals elke zorgverlener, zetten apothekers zich nog steeds enorm in om ervoor te zorgen dat de zorgsector het hoofd boven water kan houden.

Severine brengt het verhaal over hoe de crisis voor haar verloopt, welke gevoelens het bij haar opwekte. Ze kijkt terug op het werk dat apothekers hebben verricht en legt uit waarom apothekers, nu meer dan ooit, belangrijk zijn.

Severine vertelt:

Corona... COVID-19...

Van 2020 tot 2021 tot 2022. Er zijn gevoelens van frustratie, erkentelijkheid en enorme druk. Kortom, een rollercoaster aan emoties!

In het begin van dit horrorverhaal, de coronapandemie genoemd, werd er bijzonder weinig aandacht geschonken aan ons, aan de apothekers. Alles en iedereen in de zorg stond onder druk: verpleegkundigen, artsen, specialisten, kinesisten, tandartsen, chirurgen, ... Maar van apothekers was geen sprake.

Beetje bij beetje haalde onze job, die ook ik vol toewijding uitoefen, dan toch het nieuws wanneer het ging over de vaccinatiestrategie. Zonder apothekers waren er geen vaccins in de vaccinatiecentra. Dan pas werd duidelijk dat ook wij wel van tel zijn, dat ook wij in zekere zin onmisbaar zijn.

De 4e golf kwam eraan. Het aantal besmettingen schoot de lucht in. Dokters, ziekenhuizen en testcentra verdrinken in het werk en roepen de apothekers op om, indien mogelijk, mee te testen. Op die vraag werd reeds maanden terug al geanticipeerd door de apothekersverenigingen. Geïnteresseerde apothekers konden een opleiding volgen om een diploma als covid-tester te kunnen verkrijgen.

Nieuwe uitdaging

Bovenop onze huidige zorgtaak werd gevraagd of wij ook zouden willen testen. Om de ziekenhuizen, dokters en testcentra te ontlasten. Enthousiast omdat wij in het, tot nog toe niet complete, COVID-verhaal opnieuw van belang kunnen zijn. Ik keek er wel naar uit om opnieuw m'n steentje bij te kunnen dragen. Een nieuwe uitdaging staat klaar!

Ware het niet dat wij dit in zekere zin wel onderschat hebben. Niet het testen, wel de talloze telefoons, de vele terechte vragen, de complete chaos waar de bevolking zich geen weg meer door kan banen. Telefoontjes die minutenlang duren, mensen proberen uitleggen wat de teststrategie is en wat ze 'moeten' doen. We doen onze uiterste best maar het wordt moeilijk!

Wij voelden de druk op onszelf toenemen, keken uit naar het weekend. Op zondagavond hielden we ons hart al vast, want maandag kwam eraan. Het weekend is voorbij, de telefoon zal weer roodgloeiend staan. Dagen vliegen voorbij, ze zijn eigenlijk gewoon tekort. Ons gewoon werk, onze taak als apotheker, werd op een bepaald moment geen evidentie meer. STOP!

Dit houden wij niet vol gedurende weken, laat staan maanden. Werken op deze manier: telefoons, testen, vlug nog een patiënt helpen en opnieuw telefoons en testen. Geen routine zoals het hoort. Ons eigen cliënteel: dat moet onze eerste en belangrijkste zorg zijn! Half werk, dat hoort niet als apotheker!

Broodnodig

Na een aantal drukke weken lijkt de rust weer een beetje terug te keren. De mensen beginnen hun weg wel te vinden in de talloze - maar zeer onduidelijke - regeltjes in verband met de testing. We fungeren niet meer als telefooncentrale, maar kunnen onze tijd opnieuw mooi verdelen. 

Het water kwam even aan onze lippen, maar stilletjes aan ebt het terug weg. Tot ze opnieuw met andere regels op de proppen komen en opnieuw niemand nog begrijpt wat hij of zij moet doen. Een heel grote uitdaging dus om zelf het kluwen van de regels te kunnen ontrafelen! Maar niet gaan, dat bestaat niet. We proberen iedereen zo goed als we kunnen te helpen.

Collega apothekers, 2020-2021 en weldra 2022 zijn vreselijke virale jaren maar achter dit verhaal schuilt een positieve noot: apothekers zijn nodig! Voor vaccins, voor testen, voor de zorg. Ook wij zijn een belangrijke schakel in het zorgsysteem, ook wij zijn meer dan ooit broodnodig!

Hou het gezond!