In mei 2021 lanceerden we de eerste editie van de Maand van de Preventie, waarin we een hele maand de focus leggen op de preventie en sensibilisatie in de apotheek rond een specifieke aandoening. In deze eerste editie gingen we dieper in op rookstop, want de apotheker is vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen die willen stoppen met roken. Vlaamse apothekers registreerden gedurende een maand de resultaten van deze gesprekken. De analyse van deze resultaten door Prof. Lies Lahousse, Apr. Delphine Vauterin en Professor Eline Tommelein kan je lezen in Pharmacy Practice.
De doelgroep van de studie bestond uit huidige rokers die in de zes maanden voor hun apotheekbezoek geen rookstopmedicatie of nicotinevervangende therapie (NRT) hadden gebruikt. Apothekers werden aangemoedigd om op eigen initiatief rokers aan te spreken en een kort motivatiegesprek te voeren. Afhankelijk van het resultaat van het gesprek werden vier verschillende CNK-codes gebruikt om de uitkomst te registreren.
Uit de studie, onder andere mede dankzij Farmaflux, bleek dat apothekers een brede populatie van rokers bereikten, waaronder jongeren en personen zonder chronisch medicatiegebruik. Van de 300 aangesproken personen gaf 67,7% aan gemotiveerd te zijn om te stoppen met roken, en een derde probeerde aan de hand van een hulpmiddel voor rookstop (36,7% na 90 dagen en 39,3% na 180 dagen) te stoppen met roken. Gemotiveerde rokers die een rookstophulpmiddel kochten, gebruikten na 90 dagen significant minder hoestmedicatie en inhalatoren dan degenen die niet gemotiveerd waren. Na 180 dagen was er nog steeds een significant lager gebruik van inhalatoren.