Kinesitherapeuten zijn zorgverleners met heel wat “hands-on” handelingen. De uitbraak van COVID-19 maakte het hen dan ook bijzonder lastig om hun patiënten te helpen. De beroepsvereniging AXXON heeft snel gehandeld om kinesitherapeuten bij te staan en te begeleiden. Wij krijgen het verhaal van Dirk Verleyen, voorzitter bij de Vlaamse Vleugel van AXXON.
Nu zijn meer dan 84,1% (31/05/2021) van de kinesitherapeuten volledig gevaccineerd, waar Dirk heel trots op is. Hij hoopt dan ook om binnenkort de 90% vaccinatiegraad te overschrijden.
Hoe gaan jullie als kinesitherapeuten dagelijks te werk met de coronamaatregelen?
Voor onze beroepsorganisatie was het snel schakelen naar het digitale; telewerk werd de norm. Al onze medewerkers konden zo hun werkzaamheden veilig thuis verder zetten met behoudt van maximale dienstverlening naar onze leden en het ganse werkveld.
Als kinesitherapeut moesten we er mee voor zorgen dat het virus zich niet verspreidde en toch tegelijk onze verantwoordelijkheid van zorgverstrekker opnemen. Niet evident voor een sector met veel “hands-on” therapeutische handelingen. In maart 2020 gingen we bijna voor twee maanden in “lockdown”. Terwijl de ziekenhuizen overspoeld werden met Covid-patiënten, werd de courante zorg uitgesteld en mochten we nog enkel urgente en noodzakelijke kinesitherapeutische zorg op ons nemen. De doorstart van de ambulante kinesitherapie vanaf 4 mei bracht alles terug wat in beweging, maar de angst in de maatschappij bleef en nieuwe opflakkeringen en golven deden de zorg steeds weer opnieuw uitstellen, zelfs tot op heden.
Ook al geeft het virus steeds meer van zijn geheimen vrij, het veiligheidsprincipe blijft voortduren. Een werkzaam vaccin zou de start van de exit- strategie inluiden. Met naleving van de basisregels is het mogelijk ons kinesitherapeutisch handelen onder strikte voorwaarden voort te zetten.
Op welke manieren staan kinesitherapeuten de vaccinatiestrategie bij?
Nog voor de vaccinatiecampagne startte waren onze kinesitherapeuten al actief betrokken bij de opstart en continuïteit van de triagecentra, de schakelzorgcentra, de cohortzorg, … . Ze hebben ook vrijwillig hun diensten aangeboden in woonzorgcentra, collectiviteiten van mindervaliden en revalidatie- en psychiatrische centra. De samenwerking van kinekringen met de zorgraden en inzet binnen de eerstelijnszones, zorgraden en clusters zijn niet onopgemerkt voorbij gegaan. Ook nu met de vaccinatiecampagne nemen tal van kinesitherapeuten hun vrijwilligersrol op ter ondersteuning van de dagelijkse werking van de centra.
In deze crisis leveren we ook een belangrijke bijdrage in het sensibiliseren van de bevolking. Door ons nauwe contact met patiënten in en de grote geografische spreiding van de praktijken, kunnen kinesitherapeuten als aanspreekpunt lokale uitbraken bespreekbaar maken en toelichten, alsook het sensibiliseren van de bevolking rond alle facetten van de vaccinatiecampagne.
AXXON nodigt alle kinesitherapeuten uit om zich te laten vaccineren in een poging de overdracht van COVID-19 zoveel mogelijk te beperken. Het behoort tot onze verantwoordelijkheid om onze patiënten te beschermen.
Hoe kunnen kinesitherapeuten en apothekers nog zoal samenwerken als zorgverleners, buiten COVID-19? Zie je hier in de toekomst een evolutie in?
Er was een leven voor Covid en nu is er een leven met Covid!
Deze crisis bood ook kansen en soms groeide er iets positiefs. Een hechtere samenwerking, over disciplines en geledingen heen, geeft steeds meer visibiliteit en waardering naar ieder zijn sector.
Door deze crisis wordt het voor iedereen in de samenleving duidelijk hoeveel engagement er wel leeft in de zorgsector. Onderschat dan ook niet de psycho-sociale component van de kinesitherapie.
Als gevolg van bijvoorbeeld “verkeerd” medicatiegebruik kunnen duizeligheid en bloeddrukschommelingen, naast verminderde spierkracht of foutief gebruik van loophulpmiddelen, valincidenten veroorzaken. Het werk van kinesitherapeuten en apothekers op lokaal niveau door o.a. deze valincidenten sneller te screenen en op te volgen is een mooi voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking met een knipoog naar geïntegreerde zorg in een zorgzame buurtwerking! Uitkijkend naar een verbindend 2021.