19 mei 2021
COVID-19
Eerste Lijn
Interview
Partner
Image
Stijn

Met de pandemie kregen (huis)artsen een enorme taak. Van het testen en sensibiliseren voor Covid-19, tot het vaccineren en superviseren in de vaccinatiecentra. Nu de vaccinatie meer vaart krijgt, wordt het stilaan weer makkelijker voor artsen om hun patiënten persoonlijker te helpen.

Stijn Geysenbergh is bestuurslid bij het Vlaamse Artsensyndicaat Antwerpen-Limburg-Vlaams-Brabant. Hij is ook actief in de huisartsenkring Brecht-Wuustwezel en wachtpost Noordrand. Hij vertelt meer over de rol van de artsen in al deze uitdagingen en hoe we de samenwerking tussen arts en apotheker verder bevorderen.

 

Hoe gaan (huis)artsen dagelijks te werk met de coronamaatregelen?

In veel regio's worden patiënten met een mogelijk besmettelijke ziekte opnieuw gezien in de eigen huisartsenpraktijk. Omdat alles op afspraak verloopt, is het perfect veilig mogelijk om de wachtzaal leeg genoeg te houden of in elk geval voldoende afstand te garanderen. Uiteraard zijn er meer maatregelen voor ventilatie en handhygiëne. In een aantal gebieden worden patiënten nog via telefonische triage naar een triagepost doorverwezen, maar nu alle huisartsen gevaccineerd zijn, zal dit hopelijk stilaan minder noodzakelijk zijn.

De voornaamste druk op dit ogenblik komt van de vragen rond testen en vaccinaties. Ook zien we dat patiënten toch wel op hun tandvlees zitten wat betreft de beperkingen die de hele crisis met zich meebrengt.

 

Artsen zijn cruciaal als medische experten in de vaccinatiecentra. Kan je kort deze taak toelichten? En op welke manieren staan huisartsen en specialisten de vaccinatiestrategie nog bij? 

Gezien vaccineren één van de kerntaken van de huisarts is vanuit hun rol in preventie, is het evident dat een aantal huisartsen een rol opnemen als medisch expert in de centra. Supervisie van het vaccinatieproces en organisatie van een populatiegebaseerde strategie liggen dan ook in die lijn. 

Het is natuurlijk wel zo dat door de grote schaal van de vaccinaties de meeste individuele huisartsen niet of nauwelijks betrokken zijn, tenzij ze één van de shifts opnemen als superviserende arts. Wel is het zo dat alle huisartsen gevraagd werden om mee te werken aan de risicoselectie. Ook specialisten kennen hun risicopatiënten uitermate goed, doch jammer genoeg kregen zij van de overheid niet de mogelijkheid om patiënten 'te activeren'.

 

Zie je de samenwerking tussen (huis)artsen en apothekers verder evolueren naar de toekomst toe?

Op lokaal niveau is die samenwerking uitstekend. Dagdagelijks is er overleg, waarbij de apotheker vanuit zijn rol als farmaceutisch expert de arts kan bijstaan over interacties en posologie. Omgekeerd is de duiding van de arts vaak nuttig om een bepaald product correct te verstrekken aan de patiënt. Ten slotte helpt het medisch-farmaceutisch overleg uitstekend om elkaars rol beter te begrijpen en aan te vullen.

Toekomstgericht is dat wederzijds respect voor de competenties van de ander belangrijk. De apotheker moet zich kunnen toeleggen op zijn corebusiness en er correct voor vergoed worden. De (huis)arts doet hetzelfde voor zijn eigen expertise.