20 mrt 2025
Communicatie
COVID-19
Eerste Lijn
Getuigenis
Opinie
Partner
Preventie
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
vaccin apotheker.jpg

Vijf jaar geleden stond de wereld stil. Wat begon als een uitbraak in een verre uithoek van de wereld, groeide uit tot een wereldwijde crisis die niemand onaangetast liet. De COVID-19-pandemie stelde ons allen op de proef. Het was een periode van onzekerheid, angst en verdriet, waarin de gezondheidszorg geconfronteerd werd met ongekende uitdagingen. Te midden van die crisis waren er ook de apothekers. Zij stonden meer dan ooit op de eerste lijn ten dienste van de burger. Dag in, dag uit, ze waren er altijd, ze bleven beschikbaar, en deden er alles aan om hun apotheken tot veilige plaatsen om te bouwen, waar iedereen terecht kon met vragen, bezorgdheden, een luisterend oor.

Waar andere zorgverleners noodgedwongen hun deuren moesten sluiten of enkel op afspraak konden werken, bleef de apotheek toegankelijk, zonder afspraak of drempel bleef hun deur open voor iedereen.

 

De eerstelijn in crisis

Al vanaf de eerste dagen van de pandemie werd de bijdrage die apothekers te bieden hadden duidelijk. Terwijl essentiële producten zoals mondmaskers en ontsmettende handgel razendsnel uitverkocht raakten en bevoorradingsketens stokten, gingen apothekers op zoek naar creatieve oplossingen voor burgers en andere zorgverleners. Toen later de mogelijkheid kwam om in de apotheek te testen op COVID-19, namen ze ook die verantwoordelijkheid op. Iedereen kon bij hen terecht voor een test en ze bleven hun patiënten sensibiliseren over vaccinatie. In zeer korte tijd werden veel vragen beantwoord en twijfels weggenomen. Hoe werkt het virus precies? Hoe bescherm ik mezelf en mijn gezin? Is vaccinatie veilig? Zo konden ze talloze mensen overtuigen om zich te laten vaccineren, een absolute noodzaak om de pandemie in te dijken.

 

Van sensibilisering tot vaccinatie

Hun inzet beperkte zich niet tot in de apotheek zelf. In vaccinatiecentra doorheen het land namen apothekers een centrale rol op. Niet alleen als deskundigen in medicatie, maar ook als organisatoren en kwaliteitsbewakers. Zo zagen ze onder andere toe op de correcte bewaring en toediening van vaccins, en garandeerden ze dat elke dosis optimaal werd benut. Hun uitmuntende inzet en professionele aanpak, maakten het mede mogelijk om massaal te vaccineren. Vlaanderen werd, onder andere dankzij hun bijdrage, een internationaal voorbeeld van een hoge vaccinatiegraad.

Later, toen de vaccinatiecampagne zich verplaatste van de centra naar de eerstelijn, waren apothekers zeker niet minder actief. Ze ondersteunden onder meer andere vaccinatoren door vaccins klaar te maken, een technische maar uiterst belangrijke taak, Zo droegen ze mee bij aan een succesvolle campagne. En vanaf de wetgeving het toeliet, werd vaccineren in de apotheek  een extra hulpmiddel in de strijd tegen COVID. Een belangrijke doorbraak in de preventieve zorg voor de burger en de maatschappij.

 

Een kantelpunt

De pandemie was een loodzware periode. We zagen overal menselijk leed, ziekte en schrijnende verhalen. Ook voor onze collega’s was het met momenten een bijzonder moeilijke tijd, waarin ze geconfronteerd werden met ongeziene uitdagingen in zowel hun werk als hun persoonlijk leven. Maar als we iets positiefs uit deze crisis meenemen, dan is het wel de kracht van samenwerking. We zagen ook veerkracht, toewijding en samenwerking zoals nooit tevoren. Apothekers hebben, samen met andere zorgverleners, hun rol in de eerstelijnszorg meer dan ooit bewezen. Deze inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven en hebben geleid tot sterkere banden binnen de gezondheidszorg. Huisartsen, verpleegkundigen, apothekers en andere zorgverleners stonden meer dan ooit voor het gemeenschappelijk doel om de best mogelijke zorg te bieden aan iedereen.

 

Voor de toekomst

De pandemie heeft één ding glashelder gemaakt: een geïntegreerde, doelgerichte en flexibele eerstelijnszorg is niet evident, maar wel een absolute noodzaak. Dit geeft hoop voor de toekomst. Want de uitdagingen zullen blijven komen. Nieuwe virussen, vergrijzing, tekorten aan zorgpersoneel… Maar de lessen uit deze crisis, de ervaring en de samenwerking die hieruit groeide, geven vertrouwen. De apothekers zullen, zoals ze dat altijd al hebben gedaan, klaarstaan om hun rol op te nemen in de zorg voor de bevolking.

Heel veel waardering voor de inzet en toewijding van onze apothekers.

 

- Marleen Haems, algemeen directeur VAN

- Dieter Stas, voorzitter VAN