29 aug 2023
Opleiding
Oproep
Preventie
Project
Sensibilisatie

Wil je een betekenisvolle rol spelen in het voorkomen van suïcide onder je patiënten? Sluit je aan bij het project Suïcidepreventie in de Apotheek. De eerste fase waarbij de e-learning  werd gelanceerd en geëvalueerd is achter de rug. Nu kan de tweede fase van start gaan met de gevalideerde e-learning waarbij we de gesprekken in de apotheek kwalitatief en kwantitatief zullen monitoren en je apotheek op verschillende vlakken ondersteunen.





Wat houdt deelname in?

Als deelnemer ga je in gesprek met patiënten als er signalen zijn van suïcidaliteit. Indien nodig verwijs je de patiënt door naar een zorgverstrekker die verder kan helpen. De kerntaak is dus detectie en doorverwijzing.



Je kan bijvoorbeeld een gesprek aangaan met een patiënt bij het afleveren van antidepressiva, antipsychotica of bepaalde OTC medicatie. Let ook op wie de persoon is. Bijvoorbeeld een mama die het zwaar heeft net na de geboorte van haar kind. Of een patiënt met mentale moeilijkheden die medicatie wil nemen dat gecontra-indiceerd is. Dit soort gesprekken tellen mee voor het project, ook als het uiteindelijk blijkt dat er geen suïciderisico is.



Elk gesprek registreer je met de CNK code 5521-885 “Suïcidepreventie”. Vervolgens vul je de online fiche in voor elk gesprek. Voor deze nieuwe dienst ontvang je een incentive van 30 euro incl. btw per gesprek.





Hoe kan ik deelnemen?

Schrijf je apotheek in via deze link.

Als je de e-learning nog niet gevolgd hebt, dien je deze te volgen via het IPSA platform voor je kan starten. Deze is kosteloos en duurt een uurtje. Je krijgt hiervoor 3 accreditatiepunten via IPSA. Alle informatie hierover ontvang je via e-mail na je inschrijving!





Op welke ondersteuning vanuit VAN kan ik rekenen?

Je apotheek ontvangt een poster, flyers, visitekaartjes, een infofiche en een registratiekaartje via de post na je inschrijving. Tenslotte kan je deelnemen aan een paar vrijblijvende vragenuurtjes (max. 1 per maand) en een MFO.



Je kunt je via het inschrijvingsformulier tevens aanmelden voor de focusgroep op 6 september, waarbij je je input kunt delen over de geplande materialen en ondersteuning voor het project. De bijeenkomst vindt plaats van 12u tot 13u, voor je deelname ontvang je een vergoeding van 100 euro.

We zullen je ook twee keer telefonisch contacteren tijdens de projectperiode om te vragen hoe het gaat. Daarnaast kan je met vragen, bezorgdheden en problemen rond dit project steeds terecht bij barbara.verboven@vlaamsapothekersnetwerk.be.



Help ons levens redden. Schrijf je in voor het pilootproject via vlaamsapothekersnetwerk.be/suicidepreventie of via de rechtstreekse link.