22 okt 2022
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
vaccin apr

Uit een evaluatie van de herfstvaccinatiecampagne blijkt dat tegen begin november ruim 4,5 miljoen Vlamingen de kans zullen hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Dat laat het kabinet van Minister Hilde Crevits weten via een persbericht op vrijdag 21 oktober. Intussen ontvingen meer dan 2,3 miljoen Vlamingen een herfstbooster. Daarmee is de vooropgestelde doelstelling bereikt en kan na 7 weken de waakfase van start gaan. De waakfase voor de vaccinatiecentra betekent dat mensen vanaf november nog terecht kunnen in de centra, maar die zullen minder vaak open zijn. Om mensen nog voldoende kansen te geven om zich te laten vaccineren, zullen ook apothekers en huisartsen, die dit wensen, de mogelijkheid kunnen bieden om het vaccin tegen COVID-19 te plaatsen.



Tijdens de ‘waakfase’ worden maximum nog 25.000 prikken per week worden voorzien in de vaccinatiecentra. Er zijn nog bijna 100.000 afspraken gepland voor de komende maand. De waakfase betekent een afbouw van de beschikbaarheid in de vaccinatiecentra, met beperkte openingstijden en vaccinatiemomenten. Vaccinatiecentra kunnen deze zelf bepalen naargelang de vraag in de regio. Daarnaast zal de burger vanaf 1 november ook bij de apotheker en de huisarts terecht kunnen voor een vaccinatie tegen COVID-19.



VAN zal het vaccineren in de apotheek samen met de beroepsverenigingen de volgende weken uitrollen.



Een digitale VAN-webinar wordt donderdag 27 oktober om 20u gepland voor de collega’s die de apothekers vertegenwoordigen in een Zorgraad, met de verantwoordelijken van de apothekerskringen of -regio’s, de coördinerend of verantwoordelijke farmaceutisch expert van het vaccinatiecentrum. Komende maandag volgt hier een uitnodiging voor. Een week later organiseren de beroepsverenigingen per provincie een infosessie over vaccineren in de apotheek voor elke collega die deze service in de apotheek wil aanbieden.

meer info in het persbericht