12 aug 2021
COVID-19
Vaccinatie

In de maand augustus worden nog heel wat inhaalvaccinaties uitgevoerd. Burgers die hun vaccin tegen COVID-19 miste, hebben nu de kans om deze alsnog te krijgen. Daarom komt er een kleine update van de pop-up die de sensibilisatie voor COVID-19-vaccinatie ondersteunt. Het zal ons toestaan om de moeilijker bereikbare patiënten over de streep te trekken voor een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad. De update wordt ingevoerd op vrijdag 13 augustus.

We beantwoorden graag een paar vragen die je misschien hebt over de update.

Image
pop-up voor vaccinatiegesprekken NL

Wat verandert er in het systeem?

In de pop-up wordt vanaf vrijdag 13 augustus ook de rechtstreeks de vaccinatie code getoond. Met die vaccinatiecode kan je rechtstreeks een vaccinatieafspraak inboeken voor de patiënt waarvoor de pop-up verschijnt op https://covidvaccin.doclr.be/. De patiënt moet daarna de afspraak bevestigen, maar weet toch al wanneer de afspraak is ingeboekt. Je doet dit uiteraard in overleg met de patiënt op een voor hem geschikt ogenblik, afhankelijk van de openstaande slots in het vaccinatiecentrum. De vaccinatiecentra zullen hiervoor voldoende slot open houden.

Waarom is deze update nodig?

Wie nog niet gevaccineerd is en waarvoor je dus een pop-up krijgt, is momenteel vaak deel van een moeilijk bereikbare of minder gemakkelijk te overtuigen doelgroep. Bij deze personen doe je vaak alles wat je kan om hen te overtuigen. Het gebeurt dan wel vaker dat de patiënt overtuigd is in de apotheek maar later toch niet het initiatief neemt om een afspraak te boeken. Dit probleem wordt met deze update aangekaart.

De vaccinatiegraad in België is al vrij hoog. Heeft het nog zin?

Momenteel openen nog 2161 Vlaamse apotheken dagelijks minstens één pop-up. De gemiddelde Vlaamse deelnemende apotheek kreeg de laatste week gemiddeld 4.63 pop-ups per dag. Daarvan werd 26,7% afgehandeld. Dat wil zeggen dat de laatste 7 dagen gemiddeld 2671 patiënten per dag in Vlaanderen een gesprek met de apotheker aangingen over vaccinatie. In een relatief klein land als België, is elke gevaccineerde persoon van cruciaal belang in de strijd tegen COVID-19. Door zijn laagdrempeligheid, is de apotheker altijd een ideale schakel geweest om kwetsbare en moeilijk te bereiken doelgroepen te helpen.

We begrijpen dat dit niet altijd even makkelijk is. Er zijn burgers die zich zorgen maken over het feit dat de apotheker toegang heeft tot hun vaccinatiestatus. Het blijft echter heel belangrijk dat we nog even het beste van onszelf geven en zo veel mogelijk mensen mee over de streep trekken. De Vlaamse overheid vraagt aan alle apothekers om nog even deze inspanning te doen. Elke gevaccineerde persoon kan levens redden.

Apothekers zijn door heel de pandemie onmisbaar geweest voor de bescherming, het testen en de vaccinatie van de bevolking. Laten we dus nog één keer samenwerken om te proberen deze laatste mensen nog te helpen. Zo sluiten we de campagne van de vaccinatiecentra met glans af en kunnen we kijken naar een hoopgevende toekomst.

Dirk Vos, voorzitter VAN