14 sep 2021
COVID-19
Mededeling

Wijzigingen in het testbeleid en eerste cijfers

Een aantal apotheken mogen sinds vorige week ook snelle antigeentesten uitvoeren bij patiënten die symptomen van COVID-19 vertonen. Na de eerste week zijn er enkele wijzigingen aangebracht in het testbeleid:

  • Ook volledig gevaccineerde symptomatische personen mogen in de eerste 5 dagen van de klachten met een snelle antigeentest getest worden. Voorheen moest er bij gevaccineerde personen steeds een PCR-test worden gekozen om te kunnen weten om welke variant het gaat, dat valt nu weg.

  • Een PCR-test met een speekselstaal (en onder supervisie) is een geldig alternatief bij:

    • Patiënten waarbij de symptomen minder dan 5 dagen aanwezig zijn.

    • Herhaald screenen van ongevaccineerde personen (WZC-personeel, schoolpersoneel, …)

    • Screening om een COVID-safe ticket voor evenementen op te maken
    • Indien nasopharyngeale of keelwisser niet haalbaar is bij andere indicaties (jonge kinderen, psychische problematiek, …)

Een PCR-test met een oppervlakkige neuswisser wordt aanvaard als alternatief bij personen waarbij de symptomen minder dan 5 dagen aanwezig zijn en waarbij de klassieke wissers te pijnlijk zijn (bv. Jonge kinderen).

De 322 gekozen apotheken die symptomatische patiënten mogen testen zijn hiervoor grondig opgeleid en bevinden zich in meer ‘kwetsbare’ zones. In de eerste week zijn er 73 sneltesten afgenomen bij symptomatische patiënten door 21 verschillende apotheken. De meesten daarvan bevinden zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Patiënten met symptomen kunnen nog tot en met 31 oktober bij deze apotheken terecht.

Bron cijfers en wijzigingen testbeleid: Sciensano.

Image
Statistieken sneltesten. Bron: Farmaflux