22 aug 2023
Communicatie
COVID-19
Partner
Vaccinatie
Image
Vaccin apotheker voorbereiden.png

Als zorgverlener is het van groot belang om goed te weten welke de verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn in verband met vaccinaties. We schetsen via een beknopt overzicht een beeld van wat de apothekerhuisartsverpleegkundige of coördinerend raadgevend arts (CRA) specifiek mag doen in diverse vaccinatiegerelateerde scenario's.

Als apotheker ben je gemachtigd om vaccinaties uit te voeren in de apotheek, mits je de titel van apotheker draagt en beschikt over een geldig vaccinatiecertificaat. Dit krijg je na het voltooien van de vereiste opleiding. Daarnaast kan je ook vials fractioneren voor vaccinbestellingen via vaccinnet, zowel voor eigen gebruik als voor andere vaccinatoren. Je kan ook vaccins optrekken en klaarmaken, zowel voor jezelf als voor andere vaccinatoren. Je hebt daarvoor geen certificaat nodig. Let wel, deze taak is enkel voorbehouden aan apothekers en niet aan Farmaceutisch-Technisch Assistenten (FTA’s).

Jouw rol draagt sterk bij aan het verhogen van de vaccinatiegraad bij de Vlaamse burger.

 



Verantwoordelijkheden en machtigingen per zorgverlener



Apotheker

Vaccineren in de apotheek kan enkel door de apotheker (titularis, adjunct, vervanger…) die in het bezit is van een certificaat om te mogen vaccineren en die de opleiding correct heeft gevolgd. Je moet een bewijs van de opleiding kunnen voorleggen. De opleiding moet iedere drie jaar hernieuwd worden om te mogen blijven vaccineren.



Fractioneren van vials, m.a.w zelf bestellen van vials in vaccinnet voor zichzelf of voor andere vaccinatoren. Dit mag door elke apotheker gebeuren. Hiervoor hoef je NIET in het bezit te zijn van een certificaat.



Optrekken en klaarmaken van vaccins voor zichzelf en andere vaccinatoren zoals CRA’s, huisartsen, verpleegkundigen en andere apotheken. Mag enkel uitgevoerd worden door een apotheker (geen FTA’s). Hiervoor hoef je NIET in het bezit te zijn van een certificaat.

 



Huisarts

Vaccins toedienen.



Zelf bestellen van vials in vaccinnet maar NIET fractioneren voor anderen.



Optrekken en klaarmaken van vaccins ENKEL voor eigen gebruik.



 

Verpleegkundige

Klaargemaakte spuitjes afhalen bij de apotheker en vaccineren in opdracht van een arts en in het bezit van een voorschrift.



Verpleegkundigen kunnen NIET rechtstreeks bestellen via vaccinnet.



 

Coördinerend raadgevend Arts (CRA) en vaccinatie in woonzorgcentra

Vaccineren in woonzorgcentra is gemachtigd door CRA of verpleegkundigen.



Zelf bestellen van vials in vaccinnet maar NIET fractioneren voor andere vaccinatoren.



Optrekken en klaarmaken van vaccins ENKEL voor eigen gebruik.



CRA’s of verpleegkundigen kunnen opgetrokken spuitjes afhalen in de apotheek. Hiervoor kunnen ze te werk gaan op twee verschillende manieren.

  1. De arts maakt een groepsvoorschrift op (zie papieren lijst) met de namen en rijksregisternummers. Zo kan de apotheker zelf een voorschrift per patiënt opmaken voor het optrekken van het spuitje met als arts de naam van de verantwoordelijke voorschrijvende arts.
  2. De arts maakt een elektronisch voorschrift per patiënt aan en geeft een lijst (per mail of op papier) van de RID-codes (BEP-nummer) aan de apotheker. De apotheker geeft de RID-codes in zijn/haar software systeem.