28 nov 2023
Mededeling
Sensibilisatie
Vaccinatie

De afgelopen weken werden er door de huisartsen surveillance weinig stalen ingezonden voor patiënten met griepklachten en andere tekens van acute luchtweginfectie. In deze stalen observeren we enkele SARS-CoV-2-infecties. Het merendeel van de diagnoses in de afgelopen weken betroffen RSV. Daarna waren ook nog enkele infecties door parainfluenzavirus, adenovirus en Mycoplasma pneumoniae (bron: Sciensano).

 

Circuleert er momenteel griep?

De incidentie van huisartsraadplegingen voor griepaal syndroom veroorzaakt door influenza is op dit moment op het basisniveau. In de peilnetwerken van laboratoria en van SARI ziekenhuizen werden de afgelopen weken de eerste bevestigde influenza infecties van dit seizoen gezien. De eerste sporadische griepinfecties betreffen vrijwel allemaal influenza A infecties (bron: Sciensano).

 

Deze grafiek heeft als doel om enkel de relatieve verdeling van deze pathogenen te tonen. Het zegt niets over de absolute aantallen. De peillaboratoria rapporteren SARS-CoV-2 niet op dezelfde wijze als de andere pathogenen. Daarom is SARS-CoV-2 niet opgenomen in deze grafieken.

Image
virussen 1.png