1 aug 2023
Eerste Lijn
Intern nieuws
Mededeling
Vaccinatie
Image
voorbereide vaccins.png

In het najaar wordt de seizoensvaccinatie, bestaande uit vaccinatie tegen COVID-19 en griep, uitgevoerd door huisartsen, apothekers en verpleegkundigen. Dit is nodig omdat, ondanks veel inspanningen, de vaccinatiegraad niet toeneemt en er nog ruimte voor verbetering van de vaccinatiegraad is bij bepaalde doelgroepen. We zien ook een recente toename in de vaccinatietwijfel. Daarnaast bereikt de apotheker door zijn laagdrempeligheid veel mensen die door de andere vaccinatoren niet altijd kunnen geholpen worden.

De apotheker zal dus in de apotheek personen uit de doelgroep sensibiliseren en bij het afsluiten van een geslaagd sensibilisatiegesprek aan de patiënt vragen waar hij wil gevaccineerd worden: bij de huisarts, op een gepland collectief vaccinatiemoment of in de apotheek. Hij waakt er daarbij over dat de inspanning die de patiënt moet doen voor het effectieve vaccinatiemoment zo klein mogelijk is.

Hét kenmerk van deze seizoensvaccinatiecampagne in 2023 is het streven naar inkanteling in de eerstelijn. Dit betekent dat elke arts en apotheker initiatieven kan nemen in de eigen praktijk als hij dat nodig vindt. Wel rekening houdend dat voor apothekers enkel vaccineren in de apotheek is toegestaan omwille van de laagdrempeligheid van de apotheek en hun aanvullende rol. COVID-19-vaccins voorbereiden in de apotheek voor andere vaccinatoren, die dus buiten de apotheek gebruikt worden, is ook toegestaan.

Opdat de patiënt zijn weg zou vinden, is het belangrijk dat hij weet welke apothekers vaccinatiediensten aanbieden. Dat kan via Apotheek.be. Je kan in je profiel op de website aanduiden of je al dan niet vaccinatie aanbiedt en er zelfs de bookingstool van je apotheek aan koppelen. Let er wel op dat deze gegevens actueel blijven zodat dit systeem altijd goed werkt. Heb je in vorige maanden vaccinatie aangeboden maar doe je dat nu niet meer, schrap dit dan (voorlopig) uit je profiel en plaats het eventueel terug online wanneer je opnieuw start in het najaar. 

Een geüpdatet profiel kan grote frustraties van de patiënt vermijden. We horen soms verhalen van burgers die tot wel 5 apotheken hebben gecontacteerd om er één te vinden die vaccinatiediensten aanbiedt, zonder succes. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. 

Een andere wederkerende vraag is of er opfrissingsworkshops kunnen worden ingepland. Dat kan zeker. IPSA zal zich hierover ontfermen in samenwerking met de lokale beroepsverenigingen indien ze weten hoeveel apothekers hiervoor kandidaat zijn en waar ze zich bevinden. Laat daarom graag aan je beroepsvereniging of aan IPSA rechtstreeks weten dat ook voor jou een opfrissingsworkshop interessant zou zijn.