22 aug 2023
Mededeling
Partner
Sensibilisatie
Vaccinatie
Image
apr vaccineert.jpg

Aangezien de Vlaamse overheid niet langer uitnodigingen voor COVID-19-vaccinatie uitstuurt, zullen apothekers burgers informeren en sensibiliseren over de najaarscampagne. De overheid zal campagnemateriaal aanbieden en APB werkt samen met softwarehuizen voor het POPVAX-sensibiliseringsysteem.

De Hoge Gezondheidsraad verduidelijkte tevens de doelgroepen voor beide vaccinaties, met overlappende en specifieke groepen zoals ouderen, immuungecompromitteerden en zorgverleners. De inzet van apothekers als informatieverstrekkers en vaccinatoren speelt dit jaar dus een nog belangrijkere rol.

Sensibilisatie

De burger wordt niet meer uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen COVID-19 door de Vlaamse overheid. Des te belangrijker wordt onze rol als apotheker/vaccinator om de burger hierover te informeren en te sensibiliseren. De overheid biedt vanaf september campagnemateriaal aan om burgers te sensibiliseren. Daarnaast werkt APB in samenwerking met de softwarehuizen aan een sensibiliseringsysteem in de software, genaamd POPVAX. Dit systeem, beschikbaar vanaf midden september, stelt apothekers in staat om via pop-ups bewustzijn te creëren voor griep- en COVID-19-vaccinatie.

De apotheker kan zelf bepalen wanneer hij deze pop-up activeert of stopt. POPVAX zal niet werkzaam zijn bij personen boven 65 jaar omdat deze doelgroep voor zich spreekt en we de druk van de pop-up beperkt willen houden.

Doelgroepen vaccinatie griep & COVID-19 volgens HGR:

Image
tabel 1 doelgroepen.png