28 nov 2023
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Oproep
Vaccinatie
Image
apr vaccineert.jpg

In dit korte overzicht behandelen we de recentste aandachtspunten van het vaccineren in de apotheek:

  • Mond-op-mondbeademing bij BLS (Basic Life Support)

    Tijdens de COVID-19-pandemie werd mond-op-mondbeademing niet meer aanbevolen. Echter sinds eind 2022 zijn de richtlijnen veranderd en is mond-op-mondbeademing opnieuw verplicht bij BLS. Wissel daarbij steeds 30 borstcompressies af met twee beademingen.
  • Stock

    De COVID-19-vials die vervallen zijn, mogen gedeponeerd worden in de daarvoor bestemde gele RMA-naaldcontainers. Vergeet niet je stock in mindering te brengen in Vaccinnet.
  • Ophaling van RMA-vaten

    Risicohoudend medisch afval (RMA) moet je op een veilige manier inzamelen en laten verwerken. Voor de ophaling en verwerking van volle RMA-recipiënten zullen de beroepsverenigingen een ophaling organiseren in het voorjaar van 2024. Hou de nieuwsbrieven van je lokale beroepsvereniging in de gaten om je hiervoor in te schrijven.
  • Herverdelen stock

    Indien je nieuwe vials hebt besteld met de vervaldatum van 15 december, probeer dan deze vials maximaal te gebruiken en overstock te verdelen onder collega apothekers en artsen uit de buurt. Breng je farmaceutisch aanspreekpunt op de hoogte van het aantal vials dat je te veel hebt. Het herverdelen van de voorraad is essentieel voor een doeltreffend voorraadbeheerbeleid.
  • Niet recappen

    Het is belangrijk om na het vaccineren niet te recappen, met andere woorden de dop terug op de naald te zetten. Deze handeling verhoogt immers het risico op prikaccidenten en kan leiden tot infecties. Na het vaccineren, gooi je dus onmiddellijk de naald met de spuit in de naaldcontainer.

Wat te doen bij een prikaccident? Zie pagina 17 van de SOP influenza en COVID vaccinatie in de apotheek.pdf (apb.be).