17 okt 2023
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
tabel SV oktober 1

Op 11 oktober 2023 werd de wet die de apotheker toelaat te vaccineren tegen griep gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Sindsdien mag de apotheker ook vaccineren tegen de griep in de apotheek. Op 15 oktober startte de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Wanneer de piek wordt verwacht, is voorlopig moeilijk te voorspellen. Al viel de grieppiek van vorig jaar net voor eind december. Een optimale bescherming bereikt men 14 dagen na vaccinatie.

We herhalen nog enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Beide vaccins, tegen corona en tegen griep, mogen tegelijk toegediend worden aan de patiënt. De afspraak is om de prik tegen CoRona rechts en de prik tegen InfLuenza links toe te dienen. Dit is een afspraak, maar heeft uiteraard geen klinische betekenis. Het werd vooral aanbevolen om verwarring te vermijden en om bij een allergische reactie makkelijk te weten aan welk vaccin het kan toegeschreven worden.
  • Controleer voor je start met de vaccinatie, altijd in Vaccinnet welke vaccins de patiënt al gekregen heeft. Zo vermijd je dubbelvaccinatie!
  • Een patiënt kan zich aanmelden met een vaccin dat hij eerder in een apotheek heeft meegenomen en thuis heeft bewaard in de koelkast. Uiteraard mag je die patiënt met dat vaccin vaccineren.
  • Je mag een griepvaccin uit de koelkast onmiddellijk injecteren bij de patiënt. Indien het vaccin nog koud is, kan je het eventueel eerst even opwarmen tussen de handen vooraleer je het toedient. De koude temperatuur van het vaccin zal ervoor zorgen dat de spier contraheert maar is geen contra-indicatie om te vaccineren.

Indien je nog met vragen zit die onbeantwoord blijven, aarzel dan zeker niet de FAQ te raadplegen of te mailen naar je beroepsvereniging of het VAN focusdomein Vaccinatie.