19 sep 2024
Communicatie
COVID-19
Mededeling
Oproep
Partner
Vaccinatie
Image
RSV flowchart.png

Vanaf dit najaar zal het monoklonaal antilichaam Nirsevimab (Beyfortus), dat pasgeborenen beschermt tegen ernstige infecties van het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV), terugbetaal worden.

Beyfortus kan enkel worden terugbetaald wanneer er een geldig voorschrift en een attest is van de adviserend arts voor terugbetaling in hoofdstuk IV, dus een positief antwoord van MyCareNet – hoofdstuk IV. Een belangrijke voorwaarde is dat het kind geboren is tussen 1 april en 31 oktober 2024.  

  • Bij kinderen die vanaf 1 oktober 2024 geboren worden, zal Nirsevimab in principe meteen na de geboorte in het ziekenhuis worden toegediend.  
  • De kinderen die geboren zijn tussen 1 april en 30 september 2024 kunnen Nirsevimab toegediend krijgen op een consultatie in de privépraktijk van een huisarts of kinderarts. Hiervoor is een voorschrift van de arts nodig.  

Wanneer ouders langskomen met een voorschrift en attest van de adviserend arts voor terugbetaling in hoofdstuk IV, is het belangrijk dat je in de apotheek de geboortedatum nog eens dubbelcheckt. De publieksprijs van het monoklonaal antilichaam is 776,57 euro.

Het officiële RSV-seizoen begint op 1 november 2024. Immunisatie moet daarom plaatsvinden tussen 1 en 31 oktober 2024.

Er zullen twee doseringen beschikbaar zijn via de leverancier:

  • De 50mg-dosering bij een lichaamsgewicht minder dan 5kg. Deze dosering wordt verwacht beschikbaar te zijn vanaf 23-26 september 2024.
  • De 100mg-dosering bij een lichaamsgewicht vanaf 5kg. Deze dosering wordt verwacht vanaf 30 september-4 oktober 2024 beschikbaar te zijn.

Bekijk hier de flowchart. Voor meer informatie, kijk op allesovervaccineren.be en de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Meer info