7 feb 2024
Campagne
E-learning
Getuigenis
Mededeling
Oproep
Preventie
Sensibilisatie
Image
2024 02 05 Afbeelding e-learning HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing.jpg

Halt2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing zijn twee grote initiatieven die streven naar een betere gezondheid door middel van gerichte preventie en sensibilisatie. De lokale huisapotheker is dan ook een waardevolle partner voor deze projecten. VIVEL lanceert samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Diabetes Liga en de Vlaamse Logo’s een pilootproject rond HALT2Diabetes en Bewegen Op Verwijzing. Nele Schoenmaekers werkt hieraan namens het VAN focusdomein Preventie.

Dit is een interprofessionele training met enerzijds een geacrediteerde e-learning die voor iedereen toegankelijk is en anderzijds een fysieke workshop rond motiverende gespreksvoering die zal plaatsvinden in 5 geselecteerde eerstelijnszones. Daarnaast zijn er ook digitale factsheets voor alle zorg- en welzijnsprofessionals beschikbaar waar per beroepsgroep wordt benadrukt wat de relevantie is van deze methodieken.Karolien Smets volgde de dry-run namens het VAN focusdomein Preventie en is er alvast zeer enthousiast over. “Huisapothekers zijn zich intussen bewust van hun preventieve en sensibiliserende rol, maar botsen daarbij regelmatig op weerstand van hun patiënten bij doorverwijzing. Om hen effectief te overtuigen, is extra know-how rond de thema’s in combinatie met motivationele gesprekstechnieken een absolute meerwaarde. Onder het motto ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’, zouden we elke apotheker willen uitnodigen de e-learning en waar mogelijk de communicatietraining binnen de eerstelijnszone te volgen in het belang van hun patiënten”, aldus Karolien.

Wil jij mee je schouders zetten onder de preventie van diabetes? Wil je patiënten op weg helpen naar een actievere levensstijl?

·        Volg hier de e-learning.

·        Download hier de factsheets.