31 aug 2021
COVID-19
Interview
Vaccinatie

Het einde van de vaccinatiecampagne is voorzien voor midden oktober. Dan zullen alle overige vaccinatiecentra de deuren sluiten. Dus de teams die de afgelopen maanden in de centra hebben gewerkt, zetten nog een laatste keer verschillende initiatieven in om nog zo veel mogelijk mensen een vaccin te kunnen toedienen. Dat is bijvoorbeeld het geval in Diest. Op dinsdag 31 augustus vond er een open prikdag plaats in het centrum, waarbij iedereen zonder afspraak een prik kon krijgen. Uiteindelijk zette het centrum 400 vaccins op die dag, een mooi succes.

Image
Marc Dooms, farmaceutisch expert vaccinatiecentrum Diest.

“Het doel was om op een bepaalde dag iedereen die nog niet is willen of kunnen komen de kans te geven een vaccinatie te krijgen tegen COVID-19”, verklaart Marc Dooms, farmaceutisch expert van het vaccinatiecentrum.

Bij een dergelijk initiatief zijn er geen reservaties of afspraken nodig. Men kan gewoon naar het vaccinatiecentrum komen en ter plekke een vaccin krijgen. “Wij dienen daarbij het Johnson & Johnson vaccin toe omdat het maar één dosis nodig heeft. Dan moet je later niet meer terugkomen”, zegt Marc.

Laatste doelgroepen

“Bijna 90% van de Vlaamse volwassenen zijn volledig gevaccineerd. Maar natuurlijk proberen we met zo’n open prikdag nog een extra schepje erboven op te doen”, gaat Marc verder. “Het is namelijk moelijker om de laatste mensen te vaccineren tegen het einde van de campagne aan. Er zijn burgers die nog twijfelen of onder druk gezet worden door iemand om zich toch maar niet te laten vaccineren. En je hebt ook mensen die op vakantie waren. Daarom vonden we 31 augustus de ideale datum voor een open prik dag. Het is de dag voor het schooljaar begint, dus de kinderen moeten in België zijn.”

Dat idee heeft vrucht gehad. Want het team in Diest heeft 400 vaccins mogen toedienen op deze open prikdag. De meeste van hen waren mensen die op reis waren bij hun vaccinatieafspraak of kinderen die terug naar school gaan.

Prestatie

Net zoals de andere centra heeft ook het vaccinatiecentrum In Diest een grote prestatie geleverd in de afgelopen maanden. Vandaag zijn er ongeveer 48.000 mensen volledig beschermd dankzij dit centrum. Wanneer het centrum sluit, zullen ze 126 dagen operationeel geweest zijn. Met ongeveer 746 vaccinaties per dag. Een open prikdag als deze is dus een fijne kers op de taart.