23 nov 2022
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
vaccin kind.jpg

Nu er steeds meer apothekers vaccineren tegen COVID-19 in de apotheek, vraagt men zich soms af of ook kinderen in de apotheek een booster kunnen krijgen. Het is wettelijk toegestaan dat apothekers ook pediatrische vaccins plaatsen in de apotheek. Dit moet wel duidelijk worden afgesproken in overleg met de verschillende lokale actoren van de eerstelijnszone.

Zowel basisvaccinatie als vaccinatie voor kinderen zijn toegestaan via de apotheek en bij de huisarts. Gezien het feit dat dit een relatief beperkte doelgroep is, is het aangeraden dit zo te organiseren dat het eventueel verlies van vials en vaccins tot een minimum worden beperkt.

Om een herfstbooster te krijgen moet men de primovaccinatie gekregen hebben, ouder zijn dan 18 jaar en meer dan 3 maanden geleden de laatste prik hebben gekregen. Hou er rekening mee dat jongeren tussen 12 en 18 jaar enkel recht hebben op één booster. Veel van hen hebben deze al gekregen, voornamelijk om te kunnen reizen. In dit geval kunnen ze geen tweede booster meer krijgen. Jongeren tussen 5 en 12 jaar hebben geen recht op een booster. Zij kunnen een primovaccinatie krijgen met het Pfizer pediatrisch vaccin. Met Pfizer wordt er niet met halve dosissen gewerkt. Alle boostervaccinaties gebeuren ook steeds met het adapted Pfizer vaccin.