12 apr 2022
Eerste Lijn
Getuigenis
Image
bert jalon.jpg

Het doel van de eerstelijnszone is om het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners beter op elkaar af te stemmen en te zorgen voor een toegankelijke zorg waar de burger centraal staat. VAN wil in elke eerstelijnszone werk maken van een kringwerking voor apothekers. In deze kringwerking zijn apothekers in de zorgraden van groot belang. Zoals Bert Jalon, hij zetelt als apotheker in de zorgraad van eerstelijnszone Noord-Limburg. Bert wil graag zijn collega’s warm maken om mee in te stappen in de kringwerking als dit in de buurt wordt opgestart. Het komt de apotheker en de patiënt namelijk alleen maar ten goede.

Bij een kringwerking zou er meer overleg komen tussen de lokale apothekers. Bijvoorbeeld alle apothekers van een wachtkring. Het doel hiervan is dat er meer communicatie komt tussen de apothekers onderling. Wat leeft er bij de lokale apothekers en hoe dit aangepakt kan worden. “Dit zou gerealiseerd kunnen worden door bijvoorbeeld al de apothekers in een eerstelijnszone een aantal keer per jaar te laten samenkomen”, zegt Bert. “Op dit moment zit elke apotheker een beetje op zijn eigen eiland. Het doel van kringwerking is om de apothekers van hun eiland te halen en ze samen te laten komen in een overleg.”

“We willen een betere zorg creëren voor de patiënten in de eerste lijn”, gaat Bert verder. “Ikzelf zit in de zorgraad. Als ik weet wat er bij mijn collega's leeft kan ik dit meenemen naar de zorgraad en zouden via die weg problemen kunnen aangepakt worden. Op dit moment is er weinig overleg en weet ik enkel van mijn eigen apotheek wat er leeft bij de patiënten. Bijvoorbeeld als er een patiënt met een geneesmiddel verslaving in verschillende apotheken langsgaat, zouden we dit aan elkaar kunnen doorgeven zodanig dat deze niet meer overal medicatie kan gaan afhalen. Het is via kringwerking ook makkelijker om de huisartsen mee op de hoogte te brengen.”

Momenteel zit de kringwerking in de eerstelijnszone van Bert nog in de beginfase. De plannen zijn wel onderweg en Bert wil er graag mee starten. “Momenteel ben ik actief als apotheker in de zorgraad. Dit houdt in dat ik de vergaderingen bijwoon en indien er concrete zaken zijn die betrekking hebben op de apothekers, dit kan doorgeven naar al de apothekers uit de eerstelijnszone. De communicatie met de apothekers verloopt nu hoofdzakelijk via de beroepsvereniging. Maar indien er een kringwerking zou zijn, zou ik dit rechtstreeks kunnen doorgeven aan mijn collega's. Ik vermoed toch dat de kringwerking in de komende jaren zal opgestart worden, maar dat er toch wat tijd zal nodig zijn om al de collega apothekers mee op de kar te krijgen.”