25 apr 2023
Communicatie
Mededeling
Oproep
Sensibilisatie
Transmurale Zorg
Image
apr software.jpg

Bij een ontslag uit het ziekenhuis is een goed overzicht van de medicatie die de patiënt neemt van groot belang. Het kan medicatiegerelateerde problemen voorkomen en ervoor zorgen dat men niet te snel opnieuw wordt opgenomen. Test je kennis met deze kleine quizvraag!

 

Wat doe jij als je in de apotheek een medicatieschema krijgt van uit het ziekenhuis, van een patiënt die ontslagen werd?

A. Ik maak een nieuw medicatieschema aan en druk het af voor de patiënt.

B. Ik maak een nieuw medicatieschema aan en geef de CNK code 4575-940 (TRA MEDICATIESCHEMA) in.

C. Ik voer een medicatiereconcilliatie gesprek uit, geef de CNK code 4575-940 (TRA MEDICATIESCHEMA) in en druk een nieuw medicatieschema af voor de patiënt.

D. Ik overloop het medicatieschema met de patiënt en duid erop aan wat gewijzigd is.

 

Antwoord:

Het antwoord is C: 
Ik voer een medicatiereconcilliatiegesprek (zie opleiding www.ipsa.be), geef de CNK-code 4575-940 (TRA MEDICATIESCHEMA) in en druk een nieuwe medicatieschema af voor de patiënt.

De patiënt komt langs, je overloopt met hem het medicatieschema, bekijkt samen met hem welke geneesmiddelen gestopt of gestart zijn of welke geneesmiddelen dezelfde zijn maar onder een andere naam.

De ontslagbegeleiding van de patiënt na ziekenhuisopname in de apotheek is van cruciaal belang voor de gezondheid en de goede zorgcontinuïteit van de patiënt. Daarnaast scant de huisapotheker de CNK 4575-940 of typt TRA MEDICATIESCHEMA in op een voorschrift met een terugbetaald geneesmiddel, of maakt een pseudo-voorschrift aan bij élke ontvangst van een medicatieschema (zonder groene enveloppe) uit het ziekenhuis. We willen graag volgen hoeveel medicatieschema’s tot bij de huisapotheker komen zodat we weten of en hoe we het proces moeten bijsturen.

Jij kan daarbij helpen! Eind deze zomer hebben je een sticker ontvangen met CNK-code om op je computerscherm te kleven als reminder. Gebruik deze sticker om het niet te vergeten in te geven. Bedankt!