De zorgverlening is Hasselt heeft goed gescoord in de laatste stadsmonitor. Hasselaren bezoeken regelmatig genoeg hun artsen en hebben zeer weinig betalingsmoeilijkheden. Ook heeft de stad extra ingezet op vrijwilligerswerking.
Steven Vandeput, burgemeester van Hasselt, legt uit wat dit precies inhoudt en hoe apothekers hieraan deelnemen. Hij wil ook graag dat apothekers een ondersteuning worden voor mantelzorgers.
Wat zegt de stadsmonitor over de zorgverlening in Hasselt?
Er zijn een heel aantal goede resultaten in te zien. Zo is 92% van de Hasselaren tevreden over de gezondheidsvoorzieningen en heeft maar 4% betalingsmoeilijkheden om deze zorg te veroorloven. Je kan in Hasselt ook goed terecht voor opvang, maar 2% heeft hiervoor moeite om te kunnen betalen. Aan de andere kant van het spectrum heb je de ouderenvoorzieningen, waarover 74% van de bevolking tevreden is. Er zijn ook gemiddeld 6 plaatsen per 100 inwoners in de woonzorgcentra.
We hebben ook veel te danken aan onze talrijke artsen. Maar liefst 85% Hasseleren vindt dat er voldoende huisartsen zijn en hadden dan ook regelmatig contact met hen. De meeste mensen zorgen ook goed voor hun tanden en hadden minstens twee contacten met een tandarts in de laatste drie jaar.
Kortom, Hasselaren zorgen goed voor zichzelf en kunnen hier makkelijk de nodige hulp krijgen.
Hoe gaan jullie te werk om jullie zorgzame buurten te verbeteren?
De voorbije periode heeft ons geleerd dat de mens een sociaal wezen is, maar ook dat het hebben van zorgzame buren belangrijk is. In Hasselt hebben we een zeer goed uitgebouwde vrijwilligerswerking.
We hebben tijdens de pandemie ingezet op het licht organiseren van informele onderlinge hulp via ‘Hasselt Helpt’ waarbij medewerkers van onze stad vraag en aanbod matchen. Dit verhaal vormt een goede basis en hierop bouwen we verder door netwerken te vormen tussen informele en formele zorg. We moeten een buurt creëren waarbij alle ogen die er zijn uitkijken voor de mensen in de buurt. De buren, buurtwerker, thuisverpleegkundige, apotheker, postbode, jeugdwerker, gemeenschapswacht,… Ze moeten ook goede afspraken maken waardoor ze niet los van elkaar werken, maar verbanden leggen en samenwerken. Onze dienst wijkopbouw kan hierin een regierol opnemen.
Hoe ziet u de rol van de lokale apothekers in de huidige pandemie?
Apothekers zijn de continuïteit van de zorg blijven verzekeren, ze bleven geopend. Buiten de zorg voor hun patiënten zetten de apothekers zich ook in voor hun collega-zorgverleners, door te zorgen voor beschermingsmaterialen. Ze stonden in voor de verdeling van mondmaskers voor alle inwoners.
Hun rol in de toeleiding naar het vaccinatiecentrum is heel belangrijk geweest, en is dat nog steeds. Daarenboven hebben we hun expertise nodig in ons vaccinatiecentrum. Zonder hen was het ons niet gelukt om deze hoge vaccinatiegraad te behalen.
Hoe ziet u de toekomst van de lokale apotheker in een zorgzame buurt?
Een goed draaiende en stabiele eerstelijnszorg is fundamenteel in een zorgzame buurt. De lokale apotheker is hierin een belangrijke schakel. Door regelmatige contacten met de buurtbewoners zijn ze hun vertrouwenspersoon geworden. Naast een luisterend oor kan de apotheker een signaal- en doorverwijsfunctie vervullen.
Hasselt wil een mantelzorgvriendelijke stad zijn. We kijken naar het zorg- en leefpad om mantelzorgers te bereiken. Sommige mantelzorgers komen vaak bij de apotheek. Het is dus niet vreemd als een apotheker vraagt: ‘Ik zie u best vaak, hoe gaat het eigenlijk met u?’. Apothekers kunnen mantelzorgers ook wijzen op mogelijke ondersteuning.