7 jul 2021
Communicatie
Interview
Image
Inge

Net zoals vele andere Vlaamse gemeenten, heeft Overijse een bijzonder hoge vaccinatiegraad. De mentaliteit van de zorg om laagdrempelig bij de burger te werken, heeft dus zeker een goed resultaat. Dat vindt Inge Lenseclaes, burgemeester van Overijse. Volgens haar zijn apothekers een belangrijke troef in de campagne en is het mede dankzij hen dat we deze bijzondere tijden zullen doorkomen.

 

De vaccinatiecentra draaien nu op volle toeren. Hoe kijkt u terug op de afgelopen maanden naar aanloop hiervan? Wat zijn uw verwachtingen voor de toekomst?

Als ik nu terugkijk, en ook al een beetje naar de toekomst, dan heb ik vooral enorm veel respect voor de veerkracht van onze gemeentelijke administratie en heel wat andere actoren. De samenwerking over de gemeentegrenzen en specialisaties heen verliep erg vlot. Dat zorgde er ook voor dat onze burgers enorm tevreden zijn over onze aanpak, dit zien we ook weerspiegeld in het hoge percentage van inwoners die zich laten vaccineren. Nogmaals een bewijs dat “dicht bij de burger” werkt. Ook het aanbod van de talrijke vrijwilligers duidt erop dat onze samenleving sterk sociaal geëngageerd is.

 

Hoe ervaart u de rol van apothekers binnen en buiten de vaccinatiecentra?

Binnen het vaccinatiecentrum heeft elke actor zijn specifieke rol volgens hun specialiteit. De ene kan niet zonder de andere. De rol van de apothekers mag zeker niet onderschat worden. Door hun dagelijkse contacten met onze inwoners zijn ze voor sommigen een vertrouwenspersoon geworden. Hun rol in de toeleiding naar het vaccinatiecentrum is heel belangrijk geweest, en is dat nog steeds. Daarenboven hebben we “hun handen” en kennis echt nodig. Zonder hen was het ons niet gelukt om deze hoge vaccinatiegraad te behalen.

 

Er zijn nu ruim 3000 apothekers opgeleid om te kunnen vaccineren. Ziet u in de toekomst een plaats voor deze vaardigheid in de vaccinatiestrategie?

Absoluut. Hun betrokkenheid naar onze inwoners is een troef die we moeten gebruiken in de toekomst. Mensen hebben een vertrouwd gezicht nodig, zeker in deze bizarre tijden.