25 apr 2023
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
Vaccin apotheker voorbereiden.png

Op dit moment is het mogelijk om naar de meeste landen in de wereld te reizen zonder reisrestricties in verband met COVID-19. Een aantal landen vragen wel een bewijs van basisvaccinatie of basisvaccinatie en één booster. De meeste Vlamingen hebben intussen hun basisvaccinatie gehad en ook al 1, 2 of meerdere boosters.Deze vaccinaties dienen bewezen te worden met een certificaat. Dit certificaat is 365 dagen geldig. De persoon in kwestie dient enkel zijn certificaten te vernieuwen waardoor deze terug in orde is en een geldig certificaat bezit in functie van COVID-19 vaccinatie. De gevaccineerde kan het opnieuw downloaden op mijngezondheid.be of door in de CovidSafe-app te klikken op “Controleer op nieuwe certificaten”. Zo wordt dus de 365 wettelijke dagen verlengd.

 

Controleer de vaccinatiecertificaten voor je op reis vertrekt!

Sommige landen vragen bij aankomst een vaccinatiecertificaat van elke prik. In dat geval dient de gevaccineerde te controleren of de vaccinatiecertificaten beschikbaar zijn:

De vaccinatiecertificaten kregen bij aanmaak volgens de Europese regels een “technische handtekening” mee van 1 jaar. Is een vaccinatiecertificaat op een website gedownload of op papier opgestuurd? Is dit certificaat ouder dan 1 jaar? Dan kan je een nieuwe versie downloaden of een nieuwe postverzending aanvragen van de meest recente, vernieuwde vaccinatiecertificaat als dit nodig is voor de reis.Gebruik je de Covid Safe app? Staat het vaccinatiecertificaat nog als vervallen? Update dan via je smartphone de versie van de app en gebruik daarna de knop ‘Controleer op nieuwe certificaten’ om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te zien staan.De technische handtekening op alle certificaten van volledige vaccinatie of boosterprik worden vanaf nu na 1 jaar automatisch vernieuwd zodat je ze daarna terug een jaar als geldig certificaat in de app ziet staan. De certificaten van gedeeltelijke vaccinatie (de eerste prik van een vaccin waarvan 2 prikken nodig waren voor een basisvaccinatie) worden niet automatisch vernieuwd.Er zijn wel een paar landen in de wereld waar men vraagt dat de COVID-vaccinatie niet langer geleden is dan een bepaald aantal maanden. Wanneer iemand in één van deze landen op reis gaat, is een nieuwe vaccinatie uiteraard nodig.Meer info vind je op: COVID-certificaat - het vaccinatiecertificaat | Vlaanderen.be