10 jan 2022
Vaccinatie
Image
griepvaccins 2021-2022

Met het begin van dit nieuwe jaar komt het einde van de griepvaccinatiecampagne stilaan in zicht. Centraal in deze vaccinatiecampagne staat de dubbele rol voor de (huis)apotheker, waarbij het voorschrijven en het afleveren van het griepvaccin tegelijkertijd gebeurt.



Wanneer we de cijfers van Farmaflux erbij halen voor de periode t.e.m. 1 januari 2022, zien we dat in België 3% meer vaccins afgeleverd werden ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vlaanderen doet het zelfs nog iets beter met 7% meer afgeleverde griepvaccins tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bijkomend is bij patiënten tussen 50 en 65 jaar oud sprake van 11% meer afgeleverde griepvaccins in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar; en in Vlaanderen is dit zelfs 18% meer.

 

Deze cijfers tonen een stijging aan ten opzichte van het vorige griepseizoen, en dat is zeer positief, zeker wanneer we de volgende twee feiten in ons achterhoofd houden:

  • In 2020 was er een ware stormloop op griepvaccins, mede veroorzaakt door de opkomst van COVID.
  • Door de gefaseerde aflevering werden werknemers in 2020 niet via de werkgever gevaccineerd, maar moesten alle vaccins in de apotheek afgehaald worden. Dit jaar is dit niet meer het geval, dus werd een deel van de griepvaccinaties toegediend via de werkgever.

Bijkomend tonen cijfers van Farmaflux aan dat 56% van de voorgeschreven griepvaccins in Vlaanderen werd voorgeschreven door een apotheker, hetgeen de eerder vermelde duale rol enkel kracht kan bijzetten. Met andere woorden: keep up the good work!

 

Eén enkel negatief punt is het feit dat het aantal griepvaccins dat door de overheid voorzien werd (3,35 miljoen, 600 000 stuks meer dan in 2020-2021) niet allemaal afgeleverd zullen worden. Dit kan alleen maar een stimulans zijn om nog meer te sensibiliseren in de toekomst!