9 dec 2021
Onderzoek
Preventie
Sensibilisatie
Vaccinatie

Het werd misschien tot vervelens toe herhaald in de vorige nieuwsbrieven. Als apotheker heb je een belangrijke rol in de sensibilisatie rond griepvaccinatie, met bijzondere aandacht voor de risicogroepen. Dankzij de cijfers van Farmaflux (www.farmaflux.be) weten we nu ook effectief dat jullie die taak met glans hebben opgenomen. Ook de pop-ups zullen hun doeltreffendheid niet gemist hebben.

Image
Tabel Griepvaccins

Tabel 1. Cijfers afgeleverde vaccins 'globaal' - situatie op 6/12/2012 (bron Farmaflux).

Op 6 december werden er in heel België 109% meer vaccins afgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de stijging bij patiënten tussen 50-65 is opvallend met 124%.

Nog maar recent kunnen apothekers zelf vaccins afleveren zonder voorschrift van de arts. Het is opvallend hoe snel patiënten hun weg naar de apotheek gevonden hebben, zo blijkt uit onderstaande grafiek. Los van de globale cijfers, blijkt Vlaanderen een heel goede leerling. Een kleine revolutie!

Image
Tabel griepvaccins voorgeschreven door arts/apotheker

Tabel 2. Verdeling voorgeschreven door arts/apotheker – situatie op 6/12/2021 (bron: Farmaflux).

Zit het werk er al op? Natuurlijk niet sensibiliseren voor de griepprik blijft de boodschap. Zet dus nog even een tandje bij de volgende weken om die stijgende lijn te kunnen aanhouden!