22 apr 2024
Campagne
Communicatie
Mededeling
Oproep
Partner
Preventie
Vaccinatie
Image
Vaccinatieweek 2024

De Europese Vaccinatieweek vraagt in de laatste week van april aandacht voor het belang van vaccinaties. De editie van dit jaar wordt het startschot van een langlopende campagne om correcte informatie over vaccinatie te verspreiden. Onder de slogan "Vaccineren? Jij weet waarom." zal deze campagne gedurende het komende jaar antwoord geven op vragen die men mogelijk heeft over vaccinatie. Via video's van experts en getuigen, podcasts, een sociale mediacampagne en de website laatjevaccineren.be worden er vele redenen uitgelegd waarom het belangrijk is om zowel jezelf als je kinderen te laten vaccineren. Vaccinatie is overigens één van de beste en meest efficiënte investeringen die men kan doen in de gezondheidszorg.

Het is belangrijk om je patiënten goed te informeren over het belang van vaccinaties. Want tijdig de juiste vaccins laten zetten kan veilig en effectief ernstige ziekten voorkomen. Het doorbreekt ook de verspreiding van ziekten, kan kwetsbare naasten beschermen, complicaties bij een zwangerschap verminderen en ervoor zorgen dat men zorgeloos op reis kan gaan. Daarom moet er soms gecontroleerd worden welke vaccinaties men best hernieuwt of voor het eerst moet laten zetten. Patiënten kunnen hun vaccinatiestatus zelf gemakkelijk controleren via www.mijngezondheid.be.

Zeker patiënten die tot de kwetsbare groep van de bevolking horen, zoals zwangere vrouwen, kinderen, chronisch zieken en ouderen, hebben baat bij extra bescherming van gepaste vaccinaties. Raad deze patiënten zeker aan om goed na te gaan welke ze al dan niet nodig hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan enkele basisvaccinaties zoals mazelen. Dit komt binnen de Europese regio nog regelmatig voor en kan ernstig zijn. Pas als je daar twee prikken tegen gekregen hebt, ben je optimaal beschermd. Sommigen kregen hier maar één inenting tegen in hun jeugd en ook dit is te controleren. Spreek je patiënten gerust aan voor de zekerheid.

 

Lees hier meer info over de Europese Vaccinatieweek