5 jan 2022
COVID-19
Vaccinatie
Image
kindervaccinatie

In het vaccinatiecentrum in Gooik zijn vorige week de eerste kinderen in Vlaanderen gevaccineerd tegen COVID-19. Dit gebeurde vooral als proefdag om te testen hoe vlot dit verloopt en hoe de kinderen reageren. De dag verliep vrij vlot en farmaceutisch expert van het centrum, Iris Vandenbroeck heeft er vertrouwen in dat kindervaccinaties binnenkort uitgebreid kunnen worden uitgevoerd.

“Wanneer we dit verder blijven doen, moeten we wel rekening houden met een aangepaste werkwijze”, zegt Iris. “Er zijn bijvoorbeeld een paar kinderen geweest die het minder zagen zitten, dus onze vaccinatoren hebben hen gericht proberen te overtuigen. Volwassenen vaccineren gaat eenmaal sneller, zij lopen in een paar minuten binnen en buiten. Voor kinderen moet het wat speelser aangepakt worden. Maar na een tijdje zal ook dit in de centra vlotter gaan.”

Iris merkt wel dat ouders soms nog wat twijfelen om hun kinderen te laten vaccineren. “De reacties zijn wat verdeeld. Iedereen die er op de proefdag was voor een kindervaccinatie, had zichzelf ingeschreven. En dat is een verschil ten opzichte van de werkelijkheid waarbij we vragen aan alle ouders met jonge kinderen om langs te komen”, verklaart Iris.

Men denkt soms bijvoorbeeld dat kinderen niet echt ziek worden van COVID en vinden het minder nodig. “Maar we vaccineren onze kinderen al heel lang tegen zo veel andere ziekten”, legt Iris uit. “Het ontwikkelingsproces van het COVID-vaccin is niet anders dan andere vaccins. Er zijn geen stappen overgeslagen en is er niet zomaar iets op de markt gebracht. De studiestappen zijn gewoon wat versneld. Het vaccin is wel degelijk veilig voor kinderen. Anders zouden we dit niet doen.”