17 jan 2023
COVID-19
Mededeling
Vaccinatie
Image
voorbereide vaccins.png

In een bericht van 23 december 2022 aan de vaccinerende artsen en apothekers kondigde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) aan dat tussen 15 en 31 januari 2023 eenmaal een doos van 10 vials kon besteld worden door elke apotheker die dit wenst. Er werd gevraagd de bestellingen af te stemmen op de vraag en hiervoor samen te werken met collega’s.

 

Het aantal vaccinaties in de apotheek was hoger dan het VAZG had verwacht. Daarom werd er een eenmalige bestelmogelijkheid ingevoerd vóór 15 januari en worden nu ook na 15 januari meer mogelijkheden gegeven.Je kan via Vaccinnet:

  • Tussen 15 en 31 januari eenmalig 2 dozen van 10 vials bestellen
  • Tussen 15 en 28 februari eveneens eenmalig 2 dozen van 10 vials bestellen.

Dit geldt voor Comirnaty® RTU adapted 4-5: combinatievaccin (moet niet verdund worden) en voor Comirnaty® PED, oorspronkelijke samenstelling (moet verdund worden, voor kinderen van 5 tot 11 jaar; vaccinatie in de apotheek niet aangeraden).

 

Wat met primovaccinatie?

Momenteel staat voor Comirnaty® RTU oorspronkelijke samenstelling (Wuhan) de bestelmogelijkheid niet open. Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA stelde recent dat ook de adapted vaccins kunnen gebruikt worden voor primovaccinatie. Dit is in België nog niet toegelaten, maar wordt besproken op de volgende interministeriële conferentie (IMC) van 18 januari. Indien deze mogelijkheid goedgekeurd wordt, zal hierover uiteraard gecommuniceerd worden. Dit zou betekenen dat er met eenzelfde type vaccin (adapted vaccins) gevaccineerd kan worden voor iedereen vanaf 12 jaar en dit voor zowel primo- als boostervaccinatie. Gelieve dus primovaccinaties uit te stellen tot nà 18 januari.Bekijk hier de aangepaste richtlijnen van het VAZG.

Bekijk hier de brief van het VAZG aan de apothekers en artsen die vaccineren vind je hier.

 

Hoe bestel je?

Wanneer je je aanmeldt op Vaccinnet kom je op een pagina waarop je de mogelijkheid hebt om vaccinaties te registreren en je bestellingen te beheren.We vragen uitdrukkelijk de registraties niet langs deze weg in te geven, maar wel via de eform in de eigen software. Zo krijgen we recente cijfers die ons heel sterk helpen bij de beroepsverdediging.

Je bestellingen plaatsen kan je wèl doen via de knop ‘je bestellingen beheren’.Op deze paginain fiche 15a en 15b, vind je meer informatie over hoe te bestellen via Vaccinnet.Natuurlijk is het niet de bedoeling dat elke collega een bestelling plaatst. Probeer zo goed mogelijk een inschatting te maken van hoeveel vaccins je nodig zal hebben in de volgende 10 weken en spreek lokaal af met collega’s vaccinatoren (apothekers, artsen,...). Hou er ook rekening mee dat je voorraad na 10 weken dient opgebruikt te zijn. Ontdooide vaccins vervallen op 2-8°C immers na 10 weken.

Bekijk hier de brief van VAZG